Цените на петрола се повишиха рязко днес, след атаките с

...
Цените на петрола се повишиха рязко днес, след атаките с
Коментари Харесай

Рекорден скок на цените на петрола след атаките в Саудитска Арабия

Цените на петрола се покачиха внезапно през днешния ден, след офанзивите с дронове против петролни рафинерии в Саудитска Арабия в събота, които лишиха пазара с 5% от световното предложение, съобщи Ройтерс. Суровият нефт от сорта Brent регистрира най-големия си % на облага за един ден от началото на войната в Персийския залив през 1991 година

Фючърсите на суровия нефт Brent се покачиха с 19.5% до 71.95 $ за барел, което е най-големият скок в границите на един ден от 14 януари 1991 година Фючърсите на американския лек недопечен нефт (WTI) се повишиха с 15.5% до 63.34 $ за барел, което е най-голямото процентно нарастване в границите на деня от 22 юни 1998 година

Саудитска Арабия е най-големият експортьор на нефт в света, а нападението против индустриалните мощности на държавния производител Aramco в Абкаик понижи производството с 5.7 милиона барела дневно. Компанията не е оповестила по кое време ще бъдат възобновени вредите и по кое време оборудванията ще проработят с цялостен потенциал. Източник, осведомен с въпроса, сподели пред Ройтерс, че връщането към цялостния потенциал на петрола може да отнеме „ седмици, а не дни “.

Износът на нефт от Саудитска Арабия ще продължи обикновено през тази седмица, защото кралството има насъбрани ресурси, заяви източник от промишлеността. "Ако по-високите цени на петрола се задържат, стопанските системи от Азия като Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Филипините ще стартират да изпитват усложнения, защото по-високите цени на силата и суровините усилват тежестта на разноските ", акцентира Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че в случай че е належащо, ще позволи да бъде освободен нефт от стратегически петролен запас (SPR) на Съединени американски щати, поради офанзивите против петролните уреди в Саудитска Арабия. Тръмп сподели също, че Съединени американски щати са "заредени за съответен отговор " на офанзивата против петролните уреди на Саудитска Арабия.

Нападенията против сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия, в това число и най-голямото в света оборудване за преправка на нефт в Абкаик, е пристигнало от Иран и може да са употребявани дронове или крилати ракети, съгласно почитан американски чиновник. Първоначалните отчети сочат, че нападението идва от Йемен.

„ Нарастващите опасения от стесняване на доставките и засиленото геополитическо напрежение в Близкия изток ще прибавят рискова награда за цените на петрола “, споделя Бенджамин Лу, анализатор от основаната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures. „ Пазарите на нефт, въпреки и съответно снабдени с добре складирани световни ресурси, ще останат нежни, защото пазарът съзнателно обрисува несигурността на предлагането. Продължителното спиране на доставките и засиленото милитаристично напрежение (Близкия изток) ще принуди търговците да бъдат съсредоточени върху възходящите пазарни опасности в сегашния миг ", добави специалистът.

Саудитска Арабия ще се трансформира в забележителен покупател на рафинирани артикули след атентатите, показват от консултантската компания Energy Aspects. Държаната саудитска компания Aramco евентуално ще закупи обилни количества бензин, дизел и вероятно мазут, до момента в който възвърне естествения си експорт на недопечен нефт.

Фючърсите на бензина в Съединени американски щати набъбнаха с 12,9%, а фючърсите на горивата за отопление се покачиха с цели 10.8%. Китайските фючърси на недопечен петрол на борсата в Шанхай скочиха с 8% при разкриване на търговията през днешния ден.

Междувременно Aramco сподели на една индийска рафинерия, че няма да има неотложно влияние върху доставките на нефт, защото ще изнася суровината от други източници и разполага с съответни ресурси, уточни източник от рафинерията.

Други азиатски купувачи като Тайланд също обявиха, че офанзивата няма да има неотложно въздействие върху вноса на саудитски нефт.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР