Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник,
Коментари Харесай

Леко поевтиняване на петрола на фона на опасенията за търсенето

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия във вторник, откакто опасенията по отношение на търсенето на суровината в кратковременен проект в Съединени американски щати и Европа още веднъж излязоха на напред във времето, написа Ройтерс.

Към 9:15 часа българско време цената на сорта Брент се намали с 0,01 $ за барел, или 0,02%, до 42,39 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI поевтиня с 0,16 $ за барел, или 0,4%, до 40,13 $ за барел. В понеделникWTI нарастна с 8%, записавайки най-хубавото си еднодненово показване от пет месеца насам на фона на новината, че имунизацията на Pfizer и BioNTech против COVID-19 показва над  90% успеваемост при разбор на изпитванията в трета фаза.

„ Създаването на ефикасна ваксина би трансформирало изцяло обстановката на пазара на нефт, където повече от половината от търсенето идва придвижването на артикули и хора “, разясниха от JP Morgan.

От Rystad Energy обаче предвидиха, че затварянето на някои от водещите стопански системи в Европа ще докара до спад на търсенето с 1 млн. барела дневно до края на годината.

„ Бързото  развитие при някои ваксини не понижава риска от това доста американски щати да бъдат затворени под някаква форма през тази есен/зима “, съобщи Бьорнар Тонхауген от Rystad.

Днешното поевтиняване на петрола бе лимитирано от изявлението на енергийният министър на Саудитска Арабия, които съобщи в понеделник, че Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници, измежду които Русия, известни като ОПЕК+, може да понижат добива на нефт в случай че търсенето падне преди да има ваксина.

През август от ОПЕК+ се съгласиха да понижат добива на нефт до декември със 7,7 млн. барела дневно, като от януари съкращението е планувано да бъде с 5,7 млн. барела.

Страните ОПЕК+ ще се срещнат на 30 ноември и 1 декември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР