Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Петролът поевтиня на фона на увеличението на запасите в САЩ

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в петък, откакто вложителите прибраха облаги на фона на данните за увеличение на запасите от недопечен нефт и горива в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс. Нагласите на пазара обаче останаха положителни поради опасенията за лимитирани доставки и геополитическите опасности.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,48 $, или 1,67%, до 86,90 $ за барел. Вчера бенчмаркът доближи връх от 89,50 $ – най-високата стойност от октомври 2014 година насам. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 1,60 $, или 1,87%, до 83,95 $ за барел.

Ралито на цените на суровия нефт наподобява изгуби инерция още през вчерашния ден, когато двата сорта завършиха търговията с минимални загуби. Въпреки това от началото на годината цените им са се повишили с над 10%.

„ Неочакваният растеж на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати накара вложителите да приберат облаги “, разяснява Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

По думите му ралито от началото на годината е било прекалено.

„ Въпреки това загубите бяха лимитирани от упованията за проблеми с доставките на фона на продължаващия растеж на търсенето, както и геополитическото напрежение в Близкия изток и по границата сред Русия и Украйна “, добави той.

По данни на Администрацията за енергийна информация през последната седмица запасите от бензин на Съединени американски щати са нарастнали с 5,9 млн. барела до най-високото си равнище от февруари 2021 година Запасите от недопечен нефт пък са се нараснали с 515 хиляди барела, до момента в който упованията бяха за спад.

Притесненията за доставките се ускориха тази седмица, откакто йеменската група хути нападна цистерни в Обединените арабски емирства, третият по величина производител в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). Междувременно Русия, вторият по величина производител на нефт в света, натрупа огромно военно наличие покрай границата с Украйна, подклаждайки страховете от инвазия и следваща неустановеност в доставките.

Въпреки това Международната организация по енергетиката съобщи, че доставките на нефт скоро ще надминат търсенето, защото някои производители да усилят добива до или над историческите максимуми, до момента в който самото търсене се задържа устойчиво макар разпространяването на разновидността Омкрон на ковид.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР