Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък,
Коментари Харесай

Петролът поевтиня на фона на опитите на САЩ да организира координирано освобождаване на резерви

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в четвъртък, откакто Китай заяви, че възнамерява да освободи количества от своите запаси, следвайки репортаж на Ройтерс, съгласно който Съединени американски щати желаят огромните консуматори на недопечен нефт да обмислят координирано освобождение на резервира за изстудяване на цените, съобщи Ройтерс.

Ходът на американската администрация идва в миг, в който инфлационният напън, който частично се дължи на възходящите цени на силата, стартира да провокира политически реакиции.

Към 8:40 българско време сортът Брент поевтиня с 0,47 $, или 0,59%, до 79,81 $ за барел, откакто през вчерашния ден заличи 2,6% от цената си достигайки. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 0,78 $, или 1%, до 77,58 $ за барел, следвайки спад 3% в сряда.

Цените доближиха седемгодишни върхове през предишния месец, откакто пазарите насочиха вниманието си към бързото повишаване на търсенето, което пристигна с анулацията на ограничаващите ограничения против COVID-19 и възобновяване на стопанските системи на фона на бавното нарастване на предлагането от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известни като ОПЕК+.

„ Ако администрацията на Съединени американски щати разпореди освобождение на количества от Стратегическия петролен запас (SPR), това може да изпрати мощен политически знак ", разясняват анализатори на Citigroup.

Американските производители обаче не са склонни да изразходват непотребни средства за нарастване на сондажите, откакто бяха осъдени от вложителите за струпване на дълг, с който да финансират нови сондажи.

Международната организация по енергетика и ОПЕК обявиха през последните седмици, че през идващите няколко месеца предлагането на нефт ще се усили. ОПЕК+ продължава да стои зад съглашение за увеличение на производството с 400 000 барела дневно всеки месец, с цел да не наводнява пазара с доставки.

„ Освобождаването на стратегически запаси може да намали цените на петрола единствено краткотрайно “, разяснява Вивек Дхар, анализатор от Commonweath Bank of Australia. „ Има огромна възможност пазарите към този момент да са взели поради сходно събитие. “

Съединените щати и техните съдружници са координирали стратегическите освобождавания на петролни запаси и предишното, като да вземем за пример през 2011 година по време на война в Либия, която е член на ОПЕК.

Но актуалното предложение съставлява невиждано предизвикателство за ОПЕК, картела, който оказва въздействие върху цените на петрола повече от пет десетилетия, тъй като включва Китай, най-големият вносител на недопечен нефт в света.

Бюрото за държавни запаси на Китай съобщи, че работи по освобождението на ресурси от недопечен нефт, макар че отхвърли да разяснява настояването на Съединени американски щати.

Служител на японското министерство на промишлеността съобщи, че Съединени американски щати са поискали съдействие от Токио за справяне с по-високите цени на петрола, само че не удостовери дали настояването включва координирано освобождение на запаси.

Представител на Южна Корея удостовери, че Вашингтон е изискал от Сеул освободи някои петролни ресурси.

„ Преглеждаме деликатно настояването на Съединени американски щати, само че не освобождаваме петролни запаси заради възходящите цени на петрола. Бихме могли да освободим петролни запаси при положение на дисбаланс при предлагането, само че не и с цел да отговорим на покачващите се цени “, споделя служителят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР