Цените на петрола се понижават във вторник сутринта след рекордния

...
Цените на петрола се понижават във вторник сутринта след рекордния
Коментари Харесай

Петролът слезе под $69. Бързо ли Саудитска Арабия ще възстанови производството?

Цените на петрола се намаляват във вторник сутринта след рекордния им скок ден по-рано поради нападението над саудитски обекти и съкращаването на долива в страната.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent през днешния ден сутринта поевтинява с $0,65 (0,94%), до $68,37 за барел. Понеделник цената на тези договори се увеличи с $8,8 (14,61%), до рекордните от края на май $69,02 за барел.

Октомврийските фючърси за американския WTI в това време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,86 $62,04 за барел. В хода на вчерашната сесия WTI нарастна с $8,08 (14,68%), до $62,90 за барел.

На 14 септември крупни петролни обекти в Саудитска Арабия като огромната рафинерия Абкайк и крупното находище Хурайс бяха атакувани от дронове. Взривовете провокираха огромни пожари и бе спряно производството на нефт в размер 5,7 млн. барела на денонощие, което е половината от добива на страната и съвсем 6% от международното произвеждане.

Държавната компания Saudi Aramco чака отчасти възобновяване на производството в рафинерията в околните дни. Но възобновяването на добива в петролното находище не може да стане преди края на годината, допускат анализатори на Citigroup.

Aramco възвръща добива на неактивни сега залежи и задейства свои ресурси от суровината и петролни артикули. По оценка на специалисти на Rystad Energy, запасите на страната стигат да се обезпечат експортните доставки за към 26 дни.

Но упованието Саудитска Арабия бързо да възвърне 100 % от производството и експорта си се промени към по-консервативни прогнози, означават анализаторите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР