Цените на петрола се понижават слабо в понеделник, след като

Цените на петрола се понижават слабо в понеделник, след като ...

Третата тропическа буря за месеца понижава слабо петролните цени*.


Цените на петрола се понижават слабо в понеделник, след като трета за този месец тропическа буря навлезе в региона на Мексиканския залив и прекрати част от производството. Пазарът е под влиянието и на потенциалното възобновяване на добива в Либия и продължаващото нарастване на случаите на коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,49%, или 0,21 долара, до ниво от 42,94 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,91 долара за барел, което е понижение от 0,20 долара, или 0,49%.

Очаква се тропическата буря „Бета“ да донесе проливни дъждове в части от крайбрежните линии на Тексас и Луизиана в понеделник вечерта, съобщиха от  Националния център за урагани на САЩ.

Производителите на петрол и газ рестартираха офшорните си операции през уикенда, след като те бяха прекъснати от урагана „Сали“. Около 17% от офшорното производство на петрол в Мексиканския залив и близо 13% от добива на природен газ бе спряно в събота в очакване на бурята.Още по темата

От друга страна, Националната петролна корпорация на Либия отмени обявените форсмажорни обстоятелства за някои петролни пристанища и съоръжения в събота, но заяви, че мярката ще остане в сила за други съоръжения, от които бунтовниците все още не са се изтеглили.

„Пазарът не може да си позволи появата на повече суров петрол“, твърдят анализатори от ANZ в бележка от понеделник.

Нарастването на случаите на коронавирус в световен мащаб също ограничава търсенето на суровината. Съобщава се, че към момента повече от 30,78 милиона души са заразени в световен мащаб, а около 954 843 са починали, показват данните на Ройтерс.

„Трудно е да се развълнувате за евентуално повишаване на търсенето, тъй като вирусът се разпространява силно във Франция, Испания и Обединеното кралство, а САЩ изглежда ще претърпят още една вълна през есента и зимата“, коментира пред агенцията Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Дори ако енергийните пазари не станат свидетели на ръст в либийското производство или сезонът на ураганите се облекчи, цените на петрола не могат да се отърсят от намаляващата перспектива на търсенето“, добави той.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,19% до ниво от 1958,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:51 часа.

 

Източник: investor.bg