Цените на петрола се покачват в петък сутринта, въпреки опасенията

...
Цените на петрола се покачват в петък сутринта, въпреки опасенията
Коментари Харесай

Петролът опитва да поскъпне, въпреки страховете за световната икономика

Цените на петрола се повишават в петък сутринта, макар опасенията за международната стопанска система и търсенето на сила след по-високите равнища в Съединени американски щати и еврозоната.

Юлските фючърси за европейския пример Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време се търгуват по 73,28 $ за барел, което е с 0,78 $ по-скъпо от края на миналата сесия. В четвъртък цената на тези контракти се повишиха с $0,17, до $72,5 за барел.

Цената на юнските фючърсите за американския нефт WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се увеличи към същия с $0,60, до $69,16 за барел. В резултат на миналата сесия WTI поевтиня с $0,04 - до $68,56 за барел, което бе най-ниското ценово равнище от 20 март.

В четвъртък Европейската централна банка предстоящо увеличи и трите си съществени лихвени проценти с 25 базисни пункта. Така базовата лихвена ставка по заемите към този момент е 3,75%, лихвеният % по депозитите е 3,25%, а ставката по маржин заемите е 4%.

В сряда Федералният запас на Съединени американски щати също увеличи главния си лихвен % с 25 б.п., в този момент диапазонът му е максимумът от 2007 година насам - 5-5,25% годишно. В същото време думите за нуждата от по-нататъшно стягане на паричната политика изчезнаха от прессъобщението след съвещанието.

Освен това стана известно, че Саудитска Арабия ще усили цените на петрола през юни с доставка до европейските страни, а суровината ще поевтинее за азиатските купувачи. Цените на петрола за доставка в Съединени американски щати идващия месец няма да се трансформират, като се изключи Arab Light, който ще поевтинее с 0,5 $ за барел, заяви държавната петролна компания Saudi Aramco.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР