Цените на петрола се покачват слабо в петък сутринта, но

...
Цените на петрола се покачват слабо в петък сутринта, но
Коментари Харесай

Цените на петрола се вдигат, но завършват седмицата с 10% спад

Цените на петрола се повишават едва в петък сутринта, само че приключват седмицата със доста намаляване на фона на общия спад в апетита за риск на международните пазари заради обстановката в банковия бранш на Съединени американски щати.

Км 9:10 часа българско време цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 75,05 $ за барел, което е с 0,35 $ по-скъпо от края на миналата сесия. В четвъртък тези контракти нарастнаха с $1,01 (1,4%) до $74,7 за барел.

Априлските фючърсите за американския нефт WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) нарастват към същия миг с $0,31, до $68,66 за барел. В резултат на миналата сесия цената на контрактите се усили с $0,74 (1,1%) до $68,35 за барел.

От началото на тази седмица както Brent, по този начин и WTI поевтиняха с повече от 10%, което е най-лошата седмична динамичност за пазара от началото на тази година.

Търговците следят от близко пакта ОПЕК +, вярвайки, че страните от съглашението могат да подхващат дейности в отговор на спада на пазара, отбелязва Bloomberg.

" Външните фактори не престават да диктуват петролния пазар ", сподели Уорън Патерсън, началник на тактиката за суровините в ING Groep NV. " Спадът на пазара евентуално ще бъде проблем за ОПЕК+, само че е малко евентуално да се чака да се работи бързо. По-скоро ОПЕК+ ще изчака, до момента в който обстановката се успокои. "

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман и съветският вицепремиер Александър Новак потвърдиха в четвъртък уговорката на страните си към решението, взето от ОПЕК+ през октомври 2022 година, за понижаване на производството на нефт с 2 милиона барела дневно до края на 2023 година.

Ден по-рано саудитският принц сподели в изявление за Energy Intelligence, че петролният пазар е обект на доста огромна неустановеност, тъй че ОПЕК+ не има намерение да трансформира параметрите на договорката, призната през октомври предходната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР