Цените на петрола се изстреляха в четвъртък, след като президентът

...
Цените на петрола се изстреляха в четвъртък, след като президентът
Коментари Харесай

Петролът записа един от най-добрите си дни в историята

Цените на петрола се изстреляха в четвъртък, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи пред CNBC, че Русия и Саудитска Москва ще понижат добива, поставяйки завършек на ценовата война, която срина цената на черното злато.

Европейският вид Brent подскочи със 17,8 %, или $4,40, до $29,14, а американският еквивалент нарастна с 24,67 % до $25,32 - най-големият еднодневен скок в историята. Тази заран черното злато се отдръпва леко до $28,48 за Brent и $23,79 за барел WTI.

Тръмп съобщи, че е приказвал с президента Путин в сряда, както и с коронования принц Мохамед бин Салман в четвъртък и чака те да реализират съглашение за понижаване на добива от 10 млн. барела на ден или повече.

" Такава вест ще бъде добре пристигнала за промишлеността в кратковременен проект ", сподели президентът на Фед Далас Робърт Каплан. " Докато епидемията продължава, има доста количество непотребен потенциал, генериран всеки ден ".

Засега няма информация дали съглашение в действителност ще има, по какъв начин ще продължи то и коя страна от ОПЕК+ с какъв брой ще понижи добива. Анализатори показват, че даже и да има съглашение, то може и да не е задоволително да компенсира остатъка на пазарите.

В четвърък Рияд прикани през формалната си пресагенция за " незабавна " среща сред ОПЕК и останалите страни.

Въпреки скока в цените, петролът не затвори търговията на най-високото си равнище от деня, защото трейдърите започнаха да се чудят дали намаляването на добива в размери, които Тръмп загатва, е допустимо - изключително в случай че Съединени американски щати не взе участие. Reuters споделя, че Вашингтон няма желание да желае от щатските производителите да лимитират добива.

" Физически невероятно е за Саудитска Арабия и Русия да отстранен 10 млн. барела на ден от пазара - ще би трябвало да запълнят всеки вероятен склад и транспортен съд ", споделя трейдърът Едуард Маршал от Global Risk Management пред The Wall Street Journal. " Дори и ОПЕК да се съгласи, това е феноменално количество нефт и ще бъде доста мъчно да се реализира единодушие сред всички ".

Миналият месец страните от ОПЕК, водени от Рияд, предложиха понижаване на добива от 1,5 млн. барела на ден. Русия обаче отхвърли, предизвиквайки ценова война. В сряда Саудитска Арабия увеличи добива до над 12 млн. барела на ден.Значителен проблем за петрола е и епидемията, която понижи внезапно търсенето: авиолиниите понижават полетите, хората не карат, заводите на доста места са затворени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР