Цените на петрола реагират в петък сдържано - с минимален

...
Цените на петрола реагират в петък сдържано - с минимален
Коментари Харесай

Без изненади: Продължиха пакта ОПЕК+. Петролът реагира сдържано

Цените на петрола реагират в петък сдържано - с най-малък растеж на удължаването на съглашението сред ОПЕК и производители отвън картела за ограничение на добива до края на 2018 година.

Още преди срещата през вчерашния ден във Виена, анализатори предвидиха, че котировките няма да се трансформират значително, а дори може и да паднат, защото продължаването на пакта ОПЕК+ бе предстоящо и към този момент е калкулирано в цената на суровината.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се нарастнаха с 0,37 % до $62,86 за барел. Контрактите за американския пример WTI в същото верме се търгуват по $57,57 за барел, с 0,3 % над цената от края на вчерашната сесия.

През ноември цената на двата еталонни международни сорта Brent и WTI се повишиха надлежно с 3,6%, - на 5,6%.

В четвъртък във Виена членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт и производители отвън картела, отпред с Русия, се договориха да продължат съглашението за редуциране на добива с още 9 месеца - до края до края на 2018 година.

По този метод участниците в пакта ОПЕК+ се надяват да балансират петролния пазар и да стабилизират цените, намалявайки предлагането и огромните световни ресурси.

Но производителите на нефт дадоха да се разбере, че могат да изоставен договорката, в случай че усетят, че пазарът прегрява.

Следващото съвещание на ОПЕК, на което главните производители и експортьори на суровината ще обсъдят резултатите от съглашението е планувано за юни идната година.

Освен това картелът реши да ограничи добива на Нигерия и Либия на нивото от 2017-а - общата квота е за до 2,8 милиона барела в денонощие. Преди двете страни бяха изключени от съглашението.

Припомняме, съглашението за редуциране на добива с към 1,8 млн. барела на денонощие бе подписано в края на 2016 година. ОПЕК се задължаваше да понижи производството с 1,2 млн. барела на денонощие, страните отвън картела с 580 хиляди барела, от които 300 хиляди барела се падат на Русия. През май т.г. пактът, който до момента се извършва на много приемливо ниво и оказа въздействие върху пазара, бе продължен до март 2018 година.

Един от главните противодействащи фактори на напъните на ОПЕК+ да лимитират производството е възходящият рандеман на суровината в Съединени американски щати, изключително на шистов нефт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР