Цените на петрола растат слабо в понеделник сутринта, след като

...
Цените на петрола растат слабо в понеделник сутринта, след като
Коментари Харесай

Петролът поскъпва поради опасения за предлагането на пазара

Цените на петрола порастват едва в понеделник сутринта, откакто се покачиха с 5% предходната седмица заради опасения от липса на предложение на пазара поради нестабилната обстановка в Казахстан и Либия.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в възлезе на $81,78 за барел, което е с $0,03 по-високо в края на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поевтиняха с $0,24 (0,3%) - до $81,75 за барел.

Цената на февруариарските фючърси за америганския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) към същия миг бе $78,98 за барел, което е с $0,08 повече от крайната стойност на миналата сесия. До края на търговията в петък цената на тези контракти се намали с $0,56 (0,7%), до $78,9 за барел.

През миналата седмица Brent нарастна с 5,1%, а WTI - с 4,9%.

Ситуацията в Казахстан буди опасения, защото страната изнася към 1,5 милиона барела дневно, сподели Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research. Операторът на най-голямото петролно находище в Казахстан, Tengiz, съобщи предходната седмица, че е заставен да поправя производството заради логистични проблеми, защото в обекта се организират политически митинги, заяви S&P Global Platts.

" Ако се загуби забележителен размер от добива в Казахстан, възходящата наклонност на петролния пазар ще се ускори ", сподели Линч, представен от MarketWatch.

Междувременно производството в Либия, което спадна предходната седмица заради затварянето на основен петролопровод в източната част на страната, се възвръща. След приключването на работата по нефтопровода производството се усили с 900 хиляди барела на ден, оповестява Bloomberg.

" Пазарът на нефт се разраства, залагайки най-лошите сюжети за развиване на обстановката в Казахстан и Либия, които сега не са се осъществили, тъй че цените може да паднат малко ", споделя Вандана Хари, създател на Vanda Insights в Сингапур. " Опасенията за омикрон също се връщат на напред във времето ", цитира специалистът от Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР