Цените на петрола продължават да се повишават и във вторник

...
Цените на петрола продължават да се повишават и във вторник
Коментари Харесай

Петролът удари 7-годишен връх след атаки с дрон в Близкия Изток

Цените на петрола не престават да се покачват и във вторник доближиха най-високото си равнище от седем години насам. Поредният растеж бе породен от геополитическо напрежение в Близкия Изток, както и от спад в терзанията, че омикрон ще натежи над търсенето, написа Bloomberg.

Бунтовниците хусити в Йемен нападнаха с дрон Обединените арабски емирства, третият максимален производител на нефт в ОПЕК. Атаките провокираха детонации и пожар край столицата Абу Даби. Ударени са и три петролни танкера край Мусафа.

Бунтовниците заплашват с още удари.

Малко преди 08:30 ч. българско време Brent нараства с 1,39 % ($1,21) до $87,75 — равнище, което не е виждано от началото на 2014 година насам. WTI също пораства с 1,10 % до $85,25 за барел.
 Снимка 560460
Цените се поддържат и от продължаващата мощ на азиатските пазари и намаляващите ресурси. Goldman Sachs увеличи прогнозата си за цените на петрола от сорта Brent през 2022 и 2023 година, прогнозирайки равнище от $100 през третото тримесечие на тази година.

Само от началото на годината петролът нарастна с над 12 %, а за една година растежът е съвсем 65 %. Цените се движат и от проблеми в добива в страни като Либия.

Наблюдателите предвиждат, че тази година търсенето ще надвиши предлагането, защото светът ще стартира да отстранява рестриктивните мерки против Коронавирус.

Анализатори споделят още, че студеното време също поддържа цените като усилва потребността от отопление.

От противоположната страна предлагането няма да нарасне задоволително. Някои от производителите в Организацията на страните експортьорки на нефт не могат да реализират даже разрешените равнища на произвеждане поради незадоволителни вложения и механически проблеми. Ако ОПЕК+ не успее да добави обещаните 400 хиляди барела на ден, то е доста допустимо петролът да доближи $100, споделя Аш Гловър, анализатор в CMC Markets.

Очаква се по-късно ОПЕК да разгласява ежемесечния си отчет, който да хвърли повече светлина върху положението на пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР