Цените на петрола продължават да се покачват в сряда сутринта

...
Цените на петрола продължават да се покачват в сряда сутринта
Коментари Харесай

Петролът отново надхвърли 88 долара за барел

Цените на петрола не престават да се повишават в сряда сутринта след огромен скок ден по-рано, пазарът следи обстановката към Украйна и чака седмичния отчет от Министерството на енергетиката за положението на енергийните запаси на Съединени американски щати.

Американският петролен институт (API) заяви на 25 януари, че тръговските запаси от нефт в Съединените щати са паднали предходната седмица с 872 хиляди барела, откакто се бяха повишили с 1,404 милиона барела седмица по-рано. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати ще разгласява своята статистика по-късно в сряда.

Експерти, интервюирани от S&P Global Platts, чакат запасите от нефт в страната да са намалели с 2,1 милиона барела предходната седмица, а комерсиалните запаси от бензин са се повишили с 2,2 милиона барела, а от дестилатите са спаднали с 1,6 милиона барела.

Днес към 9:25 ч. българско време цената на мартенските фючърси на сорта Brent се повиши с $0,16 на лондонската борса ICE Futures до $88,36 за барел. Във вторник Brent нарастна с 1,93 $ (2,2%) до 88,2 $ за барел.

Мартенските фючърси за америкнския WTI в това време при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) поевтиняха с $0,10 до $85,50 за барел. По време на предходната сесия тези контакти нарастнаха с $2,29 (2,8%) до $85,6 за барел.

Нестабилността на петролния пазар се усили тази седмица, като цените паднаха с повече от 2% в понеделник и се покачиха с повече от 2% във вторник. Те обаче остават покрай 7-годишни ценови върхове.

Повечето специалисти чакат в допълнение повишаване на търсенето на нефт, а редица капиталови банки, в това число Goldman Sachs, предвиждат повишаване на цената на Brent до 100 $ за барел тази година, отбелязва Bloomberg.

" Ситуацията към Украйна може да има съществени отрицателни последствия за енергийните пазари. Има доста страхове и опънати нерви ", споделя Джон Дрискол, шеф на JTD Energy Services Pte. " Високата волатилност на петролния пазар евентуално ще продължи, само че възходящата наклонност остава непроменена. Петролът ще отиде до 90 $ за барел, а това е неизбежно. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР