Цените на петрола падат за втори пореден ден, удължавайки загубите

...
Цените на петрола падат за втори пореден ден, удължавайки загубите
Коментари Харесай

Петролът поевтинява за втори ден

Цените на петрола падат за втори следващ ден, удължавайки загубите от четвъртък, откакто Организация на страните експортьорки на нефт намали прогнозата си за търсенето на суровината, а Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи, че на пазара към момента има свръхпредлагане, заяви Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време цената на сорта Брент се намали 0,45 $, или 0,74%, до 60,69 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI поевтиня с 0,44 $, или 0,76%, до 587,80 $ за барел. И двата бенчмарка приключиха сесията в сряда при най-високите си равнища от януари 2020 година след съвсем рекордна серия от печеливши сесии.

Цените на петрола набъбнаха доста през последните няколко седмици, откакто Организацията на страните експортьори на нефт и нейните съдружници (ОПЕК+) понижиха добива, а Саудитска Арабия даде обещание в допълнение едностранно редуциране на производството през февруари и март.

„ Производството на ОПЕК евентуално ще падне през този месец, водено свиването на добива на Саудитска Арабия и Либия. Това би трябвало да усили международния пазарен недостиг и да поддържа цените “, разясняват от  Capital Economics.

Вчера от ОПЕК обаче обявиха, че международното търсене на нефт през 2021 ще се възвърне по-бавно от предстоящото.

Енергийната осведомителна администрация на Съединени американски щати заяви, че запасите на страната от недопечен нефт са намалели с над 6 млн. барела през последната седмица, като анализаторите, интервюирани от Ройтерс, чакаха растеж от близо 1 млн. барела.

Запасите от бензин обаче с нарастнали с 4,3 млн. барела за същия интервал, до момента в който прогнозата бе за растеж от 1,8 млн. барела.

Международната организация по енергетика (МАЕ) пък съобщи, че предлагането на нефт продължава да надвишава международното търсене, макар че имунизациите против COVID-19 оказват помощ за възобновяване на пазара.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР