Цените на петрола от еталонните световни марки слабо се понижават

...
Цените на петрола от еталонните световни марки слабо се понижават
Коментари Харесай

Цената на петрола продължава да спада

Цените на петрола от еталонните международни марки едва се намаляват при започване на търговията в петък. Продължава наклонността за спад на котировките от четири дни подред, като в четвъртък той бе много чувствителен - с над един $ на барел.

Причини за това могат да се видят в непредвиденото повишение на запасите от суровината в Съединени американски щати през предходната седмица. Както и опасенията на пазарните участници, че Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) може през юни да усили добива, поради риска по доставките, свързани с Иран и Венецуела.

Днес сутринта юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,14 - до $78,65 за барел. По време на вчерашната търговия котировките се намалиха с $1,01 (1,27%) и в края на сесията бяха $78,79 за барел.

Цената на американския пример WTI с доставка юни спада в това време с $0,07 - до $70,64 за барел. Във четвъртък котировките за този вид се понижиха с $1,13 (1,57%), до $70,71 за барел, най-ниска цена от две седмици насам.

Цена на петрола от $80 за барел ще докара до пренасищане на пазара, за балансиране на търсенето и предлагането е належащо котировките да се намалят до диапазона до $65-75 за барел. Това сподели притежателят на един от най-големите петролни търговци в света - Gunvor, Торбьорн Торнквист, в коридорите на Петербургския интернационален стопански конгрес, представен от Интерфакс.

Редица участници в съглашението ОПЕК+ за ограничение на добива вче считат за належащо последователно да се смекчават изискванията на договорката, с цел да се избегни ценово прегряване на петролния пазар.

Цената на септемврийските петролни договори на Шанхайската интернационална енергийна борса (INE) в петък се намаляват с 1,1% - до 479,9 юана за барел.От началото на тази седмица котировките поевтиняха с 1,4%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР