Цените на петрола могат да стигнат космически нива, ако сътресенията

...
Цените на петрола могат да стигнат космически нива, ако сътресенията
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман: Петролът ще поскъпне до невиждани нива, ако Иран не бъде спрян

Цените на петрола могат да стигнат галактически равнища, в случай че разтърсванията в Персийския залив продължат. Това предизвестява саудитският принц Мохамед бин Салман след офанзивата против Saudi Aramco, за която от Рияд и Вашингтон упрекнаха Иран.

" Ако светът не предприеме твърди и решителни дейности за възпирането на Иран, ще забележим спомагателна ескалация на напрежението, която ще засегне ползите на света ", показва той в изявление за CBS, представено от CNBC.

" Доставките на нефт ще бъдат наранени, а цените ще скочат само че невъобразими върхове, които не сме виждали до момента ", добавя той.

При офанзивата от 14 септември бяха наранени най-големите уреди на енергийния колос Saudi Aramco, което спря краткотрайно 50% от производството на компанията. Това засегна 5% от международните доставки, а вследствие на идващия ден сортът Brent нарастна с 19,5% до 71,95 $ за барел.

" Близкият Изток способства за към 30% от международните енергийни доставки, 20% от международната търговия или към 4% от международния Брутният вътрешен продукт ", изяснява Мохамед бин Салман и добавя:

" Представете си едно от тези три неща да бъде спряно. Това значи цялостен колапс на световната стопанска система, освен на Саудитска Арабия или на страните от района. ".

Анализатори предвиждат, че черното злато може да нарастне до сред 100 и 150 $ за барел, в случай че Саудитска Арабия и Иран, които са измежду най-големите производители в ОПЕК, влязат във война. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР