Цените на петрола могат да се покачат над 300 долара

...
Цените на петрола могат да се покачат над 300 долара
Коментари Харесай

Москва предупреди за петрол от 300 долара за барел

Цените на петрола могат да се повишат над 300 $ за барел, в случай че Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на нефт от Русия, разгласи в понеделник съветският вицепремиер Александър Новак. За съпоставяне рекордната цена досега, достигната в разгара на финансовата рецесия от по-миналото десетилетие, бе близо 150 $ за барел.

„ Абсолютно ясно е, че отводът от съветски нефт би довел до пагубни последствия за международния пазар”, сподели Новак във видеоизявление, представено от БНР.

„ Скокът на цените би бил непредвидим. Той би достигнал 300 $ за барел, в случай че не и повече”, съобщи съветският вицепремиер.



Според него замяната в Европа на доставките на съветски нефт ще отнеме повече от година. „ Русия знае къде да пренасочи петрола, в случай че Европа и Съединени американски щати се откажат от него”, посочи Новак.

Министърът също по този начин предизвести, че Русия може да предприеме „ огледални” дейности на тези, взети от западните страни, като спре функциониращия сега газопровод „ Северен поток 1” към Германия, който беше пуснат в употреба през 2011 година

„ Във връзка с неоснователните обвинявания против Русия по отношение на енергийната рецесия в Европа и налагането на възбрана за газопровода „ Северен поток 2”, ние имаме цялостното право да вземем уместно решение и да наложим ембарго върху изпомпването на газ през газопровода „ Северен поток 1”, уточни съветският вицепремиер в изказването, излъчено по съветската държавна телевизия.



„ Европа ни тласка към ембарго върху доставките на съветски природен газ, само че ние към момента не сме взели сходно решение”, заплаши Новак, само че добави: „ Никой няма да има изгода от това”.

Русия и Украйна са основни производители на първични материали за индустрията и храни - от алуминий, никел и исполин до пшеница и слънчогледово олио, газ и недопечен нефт.

Откакто Русия нахлу в прилежаща Украйна, цените на доста от тези първични материали се повишиха до рекордни или многогодишни върхове, в това число и поради това, че съветската стопанска система е изправена пред опасността от нови западни наказания и се чакат контрамерки от страна на Москва.

Русия е в топ 5 на производителите на паладий, диаманти, газ, нефт, платина, калиев карбонат, алуминий, злато, никел и стомана, всички компании или консуматори, които разчитат на тях, ще гледат нервно. В същото време Украйна и Русия обезпечават към една трета от пшеницата в света.

Русия е един от най-големите снабдители на природен газ и недопечен нефт в света и в този момент вложителите се тормозят от евентуални спирания на доставките.

Засега западните държавни управления не включват съветския нефт в широкообхватните си наказания заради опасения за въздействието върху цените и потребителите, само че Съединени американски щати и съдружниците им водят договаряния за възбрана на вноса на недопечен нефт от Русия.

В понеделник цената на петрола вид Брент се увеличи до съвсем 14-годишен връх от 139,13 $ за барел, близо до рекордната стойност от 147,50 $ през 2008 година

Референтната цена на природния газ в Европа по данни на холандската TTF, се изстреля до исторически връх от 345 евро за мегаватчас, което провокира опасенията на търговците, защото Европейският съюз внася 40% от газа си от Русия.

Русия и Украйна постоянно са наричани „ житницата на света” поради големия им експорт на пшеница.

В понеделник пшеницата доближи рекордно висока цена от 450 евро за звук на пазара, който и преди нападението на Русия над Украйна бе обиден от лимитирани доставки.

Русия е най-големият експортьор на зърнени култури в света, а Украйна е на четвърто място.

Украйна, която е и основен снабдител на царевица и слънчогледово олио, като нормално транспортира тези свои първични материали по море. Така че доставките са застрашени от съветските десанти.

Индустриалните метали алуминий, никел и паладий също ще бъдат изложени на наказания.

В понеделник алуминият доближи рекордните 4 073,50 $ за звук, а паладият - 3 442,47 $ за тройунция, до момента в който никелът надмина върховата си стойност от 2008 година от 48 000 $ за звук, поскъпвайки до 54 880 $.

Никелът се употребява за произвеждане на неръждаема стомана и акумулатори за електрически транспортни средства.

Титанът, чиито максимален производител е Русия, се употребява при изработката на самолети и коли поради леките си, високоякостни и термоустойчиви характерности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР