Цените на петрола и медта се сринаха, докато златото поскъпна,

...
Цените на петрола и медта се сринаха, докато златото поскъпна,
Коментари Харесай

Ковидът на Тръмп срина цените на петрола и акциите

Цените на петрола и медта се сринаха, до момента в който златото нарастна, откакто президентът Доналд Тръмп разгласи, че той и първата дама Мелания Тръмп са дали позитивни проби за Covid-19, до момента в който до президентските избори в Съединени американски щати. остава едвам един месец.

Като цяло световните пазари на акции поеха надолу, а считаните за активи убежища нарастнаха след анонса на Тръмп. 

Фючърсите върху S&P 500 на Wall Street спадат с 2% в петък следобяд в Азия, откакто Тръмп написа в Twitter за диагнозата си, предават Bloomberg и Financial Times, представени от investor.bg.

Съобщението провокира огромно оттегляне от рискови активи и прекосяване към по-безопасни, защото вложителите се пробват да преценяват евентуалните последствия за изборите при започване на ноември. Търговията с фючърси на Wall Street по време на азиатските часове нормално е ниска, което може да изостри волатилността.

Референтният индикатор Topix в Токио спадна с 1%, откакто по-рано се увеличи с съвсем същото равнище, до момента в който австралийският S&P / ASX 200 губи 1,1%. Фючърсите на Nasdaq спаднаха с 2,3%, до момента в който тези за лондонския FTSE 100 паднаха с 0,8%. 

„ Ние сме в обстановка, в която има повече въпроси, в сравнение с отговори “, споделя Робърт Рени, началник на пазарните тактики в Westpac.  Рени разяснява, че вложителите евентуално ще заобикалят по-рисковите активи, до момента в който не стане по-ясна вероятността за здравето на Тръмп и други чиновници в Белия дом.

„ Това се случва при започване на октомври и имаме още четири седмици… сигурно пътят напред е с изключителна неустановеност до началото на ноември и евентуално по-късно “, добави той.

Пазарите в континентален Китай и Хонконг са затворени поради празник, само че търговията с фючърси в Сингапур сподели спад от 2% за китайските акции.

Инвеститори разясняват пред Ройтерс, че не ги тормози толкоз резултатът върху акцията на президента, тъй като не изключват заразяването му да провокира " избор на благосклонност ". Проблемът е по какъв начин новата обстановка ще се отрази на приемането на нов пакет помощи и фискални тласъци за справяне с икономическата рецесия.

Сега доста неща зависят от това дали Тръмп ще изкара болестта леко и за няколко дни, или ще се стигне до приемането му в болница. Във втория случай пазарите най-вероятно ще стигнат до умозаключение, че той ще изгуби президентския пост.

Но не е ясно по какъв начин те ще реагират на този сюжет, тъй като за вложителите това, от една страна, значи по-високи налози и повече регулации при ръководство на Джо Байдън, само че от друга - доминиране от демократите в Народното събрание подсигурява повече федерални тласъци, а това ще има балансиращ резултат.

Докато не се появят настоящи данни от проби на хората в непосредствен контакт с президента, неизвестността за размера на казуса ще усилва напрежението във Вашингтон.

Възникват и редица въпроси: Ще бъде ли оповестена пауза в акцията на Тръмп и ще направи ли същото Байдън, с цел да не бъде упрекван, че се възползва от това, че съперникът му е възпрепятстван да води равна битка? Ще спре ли процесът за избиране на нов член на Върховния съд - препоръчаната консервативна съдийка Ейми Кони Барет във вторник бе в Белия дом и се срещна с Пенс и водача на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл?

„ Тръмп и новините за ковид, дружно с неуспеха в договарянията по пакета за стимулиране на Съединени американски щати, са единствено патерици и служат като увещание, че световната стопанска система ще е в неволя най-малко през идващите шест месеца “, споделя пред Bloomberg Вандана Хари, създател на Vanda Insights в Сингапур. „ Това, което се случва на всичко от горната страна, е осъзнаването, че има повече предложение на пазара (на нефт, б. ред), тъкмо когато растежът на търсенето отслабва ”. 

" Степента, до която той ще може да извършва публични отговорности през идващите седмици, в този момент ще зависи от развиването на заболяването при Тръмп ", споделя пред Handelsblatt Томас Алтман, портфолио управител в QC Partners. " Ефектите върху политиката на Съединени американски щати, изключително при договарянията за идващия пакет за помощ, и върху предизборната акция могат да бъдат големи ".

Според мнението на Йорг Кремер, основен икономист в Commerzbank, по време на горещата фаза на предизборната акция поражда спомагателна неустановеност: „ Ефектите върху изборите не са ясни. Ако Тръмп не се разболее съществено, това може даже да сработи в негова изгода, сходно на случилото се с бразилския президент Болсонаро. Ако, въпреки това, той развие мощни признаци, ще би трябвало да прекъсне предизборната си акция и съперниците му ще го обвинят още повече, че омаловажава вируса ".

Джулиан Уи, капиталов пълководец в Credit Suisse, към момента таи очаквания, най-малко за развиването на пазарите. „ Първоначалната реакция на пазара беше негативна, само че не съм сигурен, че това ще се окаже стабилно развиване “, изяснява той. „ В последна сметка, когато първичната реакция завърши, пазарът евентуално ще се концентрира върху това какво би могло да значи всичко това за изборите. Очакваме смяна в интерес на демократите, което съвсем подхожда на последните анкети ", сподели Уи пред Handelsblatt. 

Коронавирусът се възражда още веднъж и в Европа и не е подложен под надзор в огромни стопански системи като Индия, заради което от ден на ден анализатори понижават прогнозите си за това по кое време търсенето на нефт ще се върне до равнищата преди вируса. И въпреки всичко производството на недопечен нефт от страна на Организацията на страните експортьорки на нефт е съвсем непроменено предишния месец по отношение на август, демонстрира изследване на Bloomberg.

Цените на петрола се насочват към четвъртата си седмична загуба за последните пет седмици на фона на признаци, че търсенето се е нормализирало много под равнищата преди вируса, защото пандемията се оказва упорита. 

Спот цената на златото се търгуваше с 0,4% нагоре до  1 913,90 $ за унция, откакто по-рано загуби цели 0,8%. Индексът Bloomberg Dollar Spot се увеличи с 0,2%. Среброто с незабавна доставка нарастна с 0,9% до 23,9992 $ за унция, възстановявайки се от понижението с 1,3%.

Инвеститорите също по този начин чакат месечните данни за работните места, които ще се появят по-късно в петък. Анализаторите на Bloomberg Economics не чакат отчетът от септември - последният народен доклад, оповестен преди американците да се явят пред урните - да бъде задоволително безапелационен, с цел да наклони резултатите от изборите в една или друга посока. 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР