Цените на петрола днес щяха да са значително по-високи, ако

...
Цените на петрола днес щяха да са значително по-високи, ако
Коментари Харесай

ОАЕ: Без ОПЕК+ цената на петрола щеше да е двойна или тройна

Цените на петрола през днешния ден щяха да са доста по-високи, в случай че OPEK+  не съществуваше. Това съобщи енергийният министър на ОАЕ Сухаил ал Мазруей по време на конференцията Африканска петролна седмица в Дубай, представен от Блумбърг.

„ За благополучие имаме ОПЕК. Този алианс от 23 водещи експортьорки на нефт ни оказа помощ да предотвратим двойни или тройни цени на петрола. Това е нещо, което би трябвало да оценим “, разяснява той.

Цената на сорта Брент е повишена с 62% от началото на годината до към 84 $ за барел на фона на световното икономическо възобновяване от пандемията от ковид и свиването на добива от ОПЕК+, което стартира при започване на предходната година.

Картелът облекчава въведените тогава ограничавания с 400 хиляди барела дневно всеки месец най-малко до април 2022 година

Съединени американски щати и други огромни консуматори на нефт като Япония и Индия приканват ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия и другите членове на групата да ускорят производството, с цел да бъдат облекчени цените.

Мазруей повтори думите на своя саудитски сътрудник Абдулазис бин Салман и сподели, че петролният пазар е надалеч по-спокоен от този на природния газ и въглищата. Цените на газа набъбнаха повече от двойно в Европа и Азия тази година на фона на изострен дефицит, който донесе повишаване на електрическата енергия.

„ Ако ОПЕК+ не съществуваше, щяхте да видите нещо, сходно на протичащото се с газа и въглищата. Работим дружно, с цел да балансираме пазара “, предизвести той.

По думите му ОПЕК+ би трябвало да остане внимателна, тъй като петролният пазар ще премине в остатък през първата половина на идната година.

Според него това се дължи на намаляване на търсенето. „ В някои страни към момента се появяват нови огнища на ковид, тъй че би трябвало да сме внимателни. Трябва да намерим баланс и да подсигуряваме, че се оферират нужните количества “, сподели Мазруей.

Членовете на групата могат да се съберат в границите на дни в случай че обстановката се промени и ОПЕК+ се наложи да поправя политиката си.

„ Ние сме на един телефон разстояние един от различен. Страните ни си сътрудничат, с цел да подсигуряват, че няма огромен скок на цените, който да повлече международната стопанска система “, добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР