Цените на парното, водата и размерът на пенсиите са основните

...
Цените на парното, водата и размерът на пенсиите са основните
Коментари Харесай

Омбудсманът е бил най-търсен заради цените на парното, водата и размера на пенсиите

Цените на парното, водата и размерът на пенсиите са главните проблеми, за които жителите са потърсили подпомагане от омбудсмана през миналата 2020 година, оповестяват от институцията на публичния бранител.

Близо 3000 са сигналите поради проблеми в областта на обществените права, образованието и опазването на здравето след въвеждането на изключителното състояние поради Covid-19.

Най-много рекомендации омбудсманът е отправил към министрите на труда, на опазването на здравето и на образованието. Всяка втора тъжба, изпратена до дирекция „ Права на детето “, е обвързвана с искане за подпомагане за финансова и обществена поддръжка от родители, останали без приходи вследствие на противоепидемичните ограничения.

Оказано е подпомагане за използването на незабавните ограничения за подкрепяне на лица, регистрирани като безработни след оповестяване на изключителното състояние, само че без право на обезщетение, отичат омбудсманът, както и на майките, останали в домовете си, с цел да се грижат за деца до 12-годишна възраст и бременните дами, които не получават болнични листове за компенсации при бременност и раждане.

Възрастни хора са протестирали и против ниския размер на пенсията си и несправедливия метод на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

След намесата на омбудсмана чиновници на РЗИ и районните здравни каси, давали наряди на първа линия, са получили спомагателните си хонорари от 1000 лева, въпреки и с 3-месечно закъснения.

Предвид е взета и отправената рекомендация за анулация на изпитите след довеждане докрай на 4 и 10 клас, само че отчасти е изпълнено настояването да се преразгледа фрапантното покачване на семестриалните такси за платено образование в медицинските университетите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР