Цените на парното и на тока за бита няма да

...
Цените на парното и на тока за бита няма да
Коментари Харесай

Иван Иванов отсече: Парното и токът няма да се вдигат!

Цените на парното и на тока за бита няма да се подвигат от Нова година, сподели пред публицисти през днешния ден Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране след намерено съвещание. По думите му главните аргументи са меката зима и внезапното поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, оповестява Българска телеграфна агенция.

Цената на природния газ за януари ще е доста по-ниска от поисканата от " Булгаргаз " по-рано този месец от 204,53 лв. за 1000 куб. метра без налози и такси, сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. Окончателното предложение на компанията ще е с най-малко 18 лв. по-ниско, т.е. цена от 186.53 лв. за 1000 куб. метра ", сподели Златева.

Така нарастването по отношение на декември би било с 27,6%, а не с 40%, каквото бе първичното искане на държавния снабдител. Цената на природния газ за януари ще стане известна на закрито съвещание на КЕВР на 1 януари от 15 часа и незабавно ще бъде оповестена, сподели Иван Иванов.

" За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шест доставчика. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките ", заяви още тя.

В момента няма прилагане на природен газ от Чирен и в хранилището има с 20 % повече газ от други години, сподели Иван Иванов. Той уточни, че на следващия ден изтича договорът на " Булгаргаз " с " Газпромекспорт " и се вижда, че България може да се оправи и без доставки от Русия. По думите му газовите складове в Европа са цялостни и в случай че още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, даже при прекъсване на доставките на синьо гориво.

" Предприети са ограничения за финансово излекуване на " Булгаргаз ", а сдружението е на облага от малко над 9 млн. лв. към края на ноември. Няма неизплатени суми към снабдители и към държавния бюджет. Ако се изключи " Топлофикация София ", дължимите суми се събират в къс период ", сподели Деница Златева. Столичната топлофикация през декември съвсем напълно е изплатила предплатено употребеното количество природен газ, сподели още тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР