Цените на паладия достигнаха рекордни върхове, а инвеститорите разглеждат малките

...
Цените на паладия достигнаха рекордни върхове, а инвеститорите разглеждат малките
Коментари Харесай

Борбата на Китай срещу смога изстреля един метал на върха

Цените на паладия доближиха рекордни върхове, а вложителите преглеждат дребните доставки като знак, че повишаването занапред стартира.

Металът, употребен в устройствата за надзор на замърсяването, скочи с повече от 9% тази година в Ню Йорк, най-хубавото показване измежду главните метали. Търсенето бушува с помощта на Китай, който стегна екологичните стандарти, с цел да понижи смога. По-строгите стандарти значат, че автомобилните производители употребяват повече паладий в катализаторите.

Световното произвеждане не може да задоволи мощното търсене на метала, а пазарни анализатори като Citigroup предсказват спомагателни облаги. Хедж фондовете също залагат на нескончаем растеж, поддържайки най-големия позитивен залог върху метала от началото на март, написа Bloomberg.

 Хедж фондовете усилват дълготрайните вложения в паладий
Хедж фондовете усилват дълготрайните вложения в паладий

" Пазарът има доста позитивна фундаментална вероятност ", споделя Максуел Голд, шеф по капиталовата тактика на Aberdeen Standard Investments, който управлява над 730 милиарда $.

" Изправени сме пред недостиг на доставките, който продължава 8 години, и това се чака да продължи. Доставките несъмнено са проблем на минния фронт, както и намаляването на съществуващите ресурси ", прибавя Голд.

Паладият е едва търгуван пазар. Подобно на платината, производството му е извънредно съсредоточено, като Русия и Южна Африка образуват към 3/4 от добивите в света.


" Дизелгейт " прати цената на този метал на рекордно от 2001 година равнище

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Автомобилно търсене

Почти 70% от търсенето на паладий идва от автомобилната промишленост, съгласно откривателя CPM Group. Продажбите на коли са останали релативно мощни на множеството места, което оказва помощ цените да се изолират от страховете за световния напредък, които повлияха отрицателно на доста промишлени първични материали.

Доставките са толкоз лимитирани, че потребителите са се обърнали към търгувани на борсата артикули, с цел да заемат материала, от който се нуждаят. Това натисна вложенията в паладий в борсово търгувани фондове до най-ниските равнища от 2009 година, защото производителите търсят доставки над земята, споделя Голд.

Хедж фондовете прибавят към възходящата си вероятност. През седмицата, приключваща на 13 ноември, мениджърите на паричните компании усилиха чистата си дълга позиция (разликата сред залозите за увеличение и залозите за спад на цените) за втора поредна седмица до 12 837 фючърси и варианти, съгласно данните на Commodity Futures и Комисията за търговия в петък. Това е най-голямото количество от 6 март.

 Дефицитът на паладий кара потребителите да търсят доставки през борсата
Дефицитът на паладий кара потребителите да търсят доставки през борсата

Фючърсите на паладия скочиха с 5.2% в Ню Йорк предходната седмица. Цената доближи 1168.30 $ за тройунция в търговията в петък, най-високата до момента. В понеделник тя бе 1161.90 $.

Заплаха от заменяне

Търсенето е изправено пред една опасност: подмяна. В исторически проект паладият нормално е по-евтин от платината и по тази причина се употребява като известна опция, защото двата метала споделят доста общи химични свойства.

Но растежът в последно време промени ценовите връзки и в този момент паладият е изправен пред опасността да бъде заместен от платината (тъй като става по-скъп от нея б.р.).

 Паладият изживява златен интервал, покорява върхове
Паладият изживява златен интервал, покорява върхове

Слабият $ и дейното търсене подтикват повишаването му

Все отново производителите се нуждаят от 18 до 24 месеца за такива промени, тъй че евентуално няма да е проблем в близко бъдеще, споделя Суки Купър, анализатор на благородни метали в Standard Chartered Bank в Ню Йорк.

Що се отнася до заместването, " доста производители са показали, че това не е нещо, към което може се премине бързо или елементарно, макар че е стопански допустимо ", показва Купър. " По-дългосрочната вероятност остава положителна, a ценовите опасности се изкривяват нагоре ", безапелационна е тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР