Цените на основните хранителни продукти ще спрат да се покачват,

...
Цените на основните хранителни продукти ще спрат да се покачват,
Коментари Харесай

Експерти: Цените на храните ще спрат да се покачват, но след два месеца

Цените на главните хранителни артикули ще спрат да се повишават, само че не може да се приказва за спад през идващите месеци. Прогнозата е на анализатори и икономисти. Експертите напомнят, че няма по какъв начин да приказваме за регулация и таван в условия на пазарна стопанска система. Може да се стряскаме от високите цени в магазина, само че всеки търговец е в правото си самичък да ги дефинира.
Прочетете още
" Колкото повече се вглеждаме в цените, толкоз повече няма да реализираме резултати. Решенията на тази обстановка са свързани с паричната и обществената политика на страната. В една такава обстановка е значимо страната да индексира приходите на хората. Да намерим най-хубавото предложение. Само по този начин можем да накажем тези, които ни се костват спекуланти ", споделя Богомил Николов, изп. шеф на асоциация " Активни консуматори " пред Българска национална телевизия.

Комисията за отбрана на потребителите следи главно за две нарушавания - дали цената на етикета съответствува с цената на касата и дали продуктите на промоция не са просто измама за клиента да влезе в магазина, а след това да си купи нещо друго. Установените нарушавания са под 10%.

" Комисията няма пълномощия да се бърка в ценовата политика на търговеца. Ние можем да следим и го вършим. Това, което вършим, е да следим дали цените са оповестени вярно, дали има налични количества при оповестени промоции, тъй като в случай че търговецът разгласи промоция, а има единствено алегорични бройки, това действително е на процедура нелоялна комерсиална процедура, неразрешена от закона ", съобщи Иван Френкев, ръководител на КЗП.

На този декор млечните артикули и захарта не престават да нарастват. Доматите и дините също са по-скъпи, само че пък краставиците са поевтинели. Експертите регистрират, че след забележителния скок напролет, цените на едро към този момент са спрели да порастват.

" Достигането на някакви равнища от предходната година, аз персонално не мисля, че през тази година може да се реализира. Есента, зимата идват, само че най-малко да се надяваме, че повече няма да има повече повишаване, което демонстрират нещата. Поне към този момент ", изясни Ваня Зидарова от Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

Това, което зависи от нас, е да си създадем потребителска просвета и да не купуваме от този, който ни продава прекомерно скъпо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР