Цените на основни храни не просто ще спрат да се

...
Цените на основни храни не просто ще спрат да се
Коментари Харесай

Икономист очаква спад на цените на храните

Цените на съществени храни не просто ще спрат да се повишават, а даже ще спаднат. Това предвижда основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия. По думите му януари съвсем всички артикули са по-евтини от предишния януари. " Като цяло у нас храните излизали по-евтино като се изключи млечните артикули и яйцата ", добави той.

Според него няма по какъв начин да се сравнят нашите цени с тези в чужбина. " Каква шунка да вземем за пример ще съпоставяме, или какъв кашкавал ", разяснява още Богданов. По думите му пазарът не работи незабавно. „ Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане на следващия ден. Трябва да има нови контракти, снабдители ”, посочи той.

„ В България имаме конкурентен пазар. За съвсем всички артикули в съвсем всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих споделил, че Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да открие сговор сред един-двама преобладаващи участници, което е нарушаване на закона ", сподели икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР