Цените на ориза се повишиха до най-високите си стойности от

...
Цените на ориза се повишиха до най-високите си стойности от
Коментари Харесай

Глобалните цени на ориза удрят 12-годишен връх и продължават да растат

Цените на ориза се покачиха до най-високите си стойности от съвсем 12 години насам поради възбраната за експорт на ориз от Индия и неподходящите климатични условия, които могат да повлияят на производството, оповестява Агенцията по храните на Организация на обединените нации (FAO), представена от CNBC.

Индексът на цените на ориза на организацията по издръжка и земеделие за юли се е повишил с 2,8% до 129,7 пункта. Показателят е с 19,7% по-висок спрямо миналата година и съставлява най-високата номинална стойност от септември 2011 година насам, сочат данните на FAO. Най-резките нараствания на цените идват от Тайланд.

" Притесненията по отношение на евентуалното влияние на Ел Ниньо върху производството при някои снабдители оказаха спомагателна поддръжка на цените, както и провокираните от дъждовете спирания и променливостта на качеството при продължаващата лятно-есенна годишна продукция във Виетнам ", се показва в отчета.

Ел Ниньо е климатично събитие, характеризиращо се с рискови температури и метеорологични условия, които могат да повлияят доста отрицателно върху живота и препитанието на хората.

Индия, която е водещ експортьор в света, забрани износа на бял ориз, който не е басмати, на 20 юли, защото държавното управление се стреми да ограничи внезапното повишаване на цените на питателните артикули в страната и да подсигурява, че има задоволително доставки на вътрешния пазар " на рационални цени ".

На страната се падат повече от 40% от международната търговия с ориз. FAO отбелязва, че ограничаването на износа на Индия " поражда основни опасения за продоволствената сигурност на огромна част от популацията на света ".

Цените на ориза се движат на десетилетни върхове, като фючърсите на необработения ориз се търгуваха за последно на цена от 16,02 $ за квинтал (48.95 килограма), показва още CNBC и предизвестява, че тези така и така високи равнища могат да продължат да вървят нагоре.

" Най-вероятно ще забележим по-висок показател на цените на ориза на FAO за август 2023 година по отношение на юли 2023 година ", разяснява пред медията Окар Тякра, старши анализатор в международната банка за храни и земеделие Rabobank, и добавя, че възбраната за експорт на бял ориз (без басмати) от Индия идва в миг на сезонно ниски ресурси в главните международни снабдители, изключително в Азия.

Цените могат да набъбнат още повече, в случай че и други страни последват образеца на Индия и вкарат ограничавания върху износа.

" Цените могат да се покачат още доста, в случай че страните вносителки се опитат да се запасят с ориз за вътрешна продоволствена сигурност, а страните експортьорки вкарат ограничавания върху износа ", предизвестява Самаренду Моханти, районен шеф за Азия в Международния център по картофите.

Ел Ниньо може в допълнение да ускори рисковете за международното произвеждане в други огромни азиатски производители на ориз като Тайланд, Пакистан и Виетнам.

" През идващите няколко месеца посоката на международните цени на ориза ще се дефинира от въздействието на Ел Ниньо ", споделя Тджакра.

Научно проучване демонстрира, че оризът, като уязвима просвета, има най-голяма възможност от световна загуба на годишна продукция по време на Ел Ниньо. За да се влошат още повече нещата, Тайланд, вторият по величина експортьор на ориз в света, в този момент предизвиква фермерите си да засаждат по-малко от културата в опит да пестят вода поради слабите превалявания.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР