Цените на някои от основните стоки у нас вече се

...
Цените на някои от основните стоки у нас вече се
Коментари Харесай

Евростат: Българите са почти европейци по размер на цените

Цените на някои от главните артикули у нас към този момент се приближават до междинното нивоза Европа. Това демонстрират данни на Евростат за цените в България по отношение на междинните европейски, предава Нова ТВ.

Цените на млякото, сиренето и яйцата стигат 98% от междинното за съюза. Така заемаме десетото място в съюза. Според разбора на Евростат, дружно с приходите, у нас порастват и цените, с цел да доближат до междинните равнища в Европейски Съюз. Най-високи са цените на млечните артикули в Кипър- със 136 на 100 над междинните. Най-ниски - в Полша.

По отношение на хляба и зърнените храни. Имаме втората най-ниска цена в Европа- 62% от междинното за съюза. По-малко от нас заплащат единствено в Румъния - 54 на 100. Най-скъп самун купуват датчаните - цената там е със 150% над междинното равнище.

И при месото сме измежду европейците, които пазарят на по-ниски по отношение на общия пазар цени. 64 на 100 по отношение на междинните стойности за Европа.

Алкохолът и цигарите в българските магазини са най-евтини в целия Европейски съюз. Причината е в ниския данък. За тютюневи произведения плащаме 49 на 100 от междинното на европейския пазар, за алкохол - 74%.

Най-скъпи са тези артикули във Англия - съвсем двойно по отношение на осреднените стойности в Европа. Тук обаче би трябвало да напомним, че съгласно предходни изследвания – също на Евростат - българите харчат най-голяма част от бюджета си точно за храна. И по този индикатор сме първи в Европа, което би трябвало да значи, че ниските цени по отношение на междинните за европейския пазар за мнозина у нас са в действителност високи. Защото с изключение на на цените, значима е и друга съпоставка- при приходите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР