Цените на новите автомобили в България се изравняват с тези

...
Цените на новите автомобили в България се изравняват с тези
Коментари Харесай

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

Цените на новите коли в България се изравняват с тези в Западна Европа. Това евентуално изяснява за какво годишно се продават най-малко 10 пъти повече коли втора употреба, в сравнение с нови, а автосалоните стават все по-редки.

Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все отново всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия Европейски Съюз. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските цени за осветяване и отопление. И че имаме най-евтините хотели, заведения за хранене и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, в сравнение с в Чехия, Словакия, Полша и още четири страни членки, а по цени на компютрите и тв приемниците към този момент съвсем сме настигнали германците.

Това демонстрират най-новите данни на Евростат, които съпоставят ценовите нива в 28-те от Европейски Съюз и в още девет страни от Стария континент. Проучването е за 2016 година и включва над 2400 потребителски артикули и услуги. То демонстрира, че в Евросъюза най-скъпо е в Дания, Ирландия и Люксембург, а България е най-евтината, следвана от Румъния и Полша, написа "Сега ".

Това обаче е общата картина, само че детайлите в нея са доста забавни. Изненадващо България, която е страната с най-ниски приходи в целия Европейски Съюз, в някои стокови групи въобще не е най-евтината. Такъв е казусът с битовата електроника. Цените на тв приемници, компютри, смарт телефони, принтери и така нататък у нас са напълно покрай междинното европейско ниво (те са единствено 6% по-ниски), по-високи са, в сравнение с в Румъния и Полша, и са като във Англия, Словакия и Латвия.

Подобно е ситуацията и с домакинската техника. Българите купуват печки, хладилници, съдомиялни, перални, климатици, тостери на цени, които са единствено с 14% под междинните за Европейски Съюз. На множеството източноевропейци тези уреди им излизат по-евтино - чехи, румънци, словаци, поляци, латвийци, литовци.

Иначе България е "оазис " за купувача на облекла, цигари и алкохол - тук са най-ниските цени в целия Европейски Съюз. Вярвате или не, битовите ни сметки са най-малки - ток, парно, природен газ, въглища и така нататък костват на половина от междинното за общността. Проблемът е, че приходите ни също са на половина от тези на междинния жител на Европейски Съюз.

Храната ни също е относително евтина, само че не колкото в Полша и Румъния. Цените в нашите хотели и заведения за хранене са обаче без конкуренция в Европейски Съюз - те са с 56% под междинното европейско равнище. Това е и едно от обясненията за триумфите на българския интернационален туризъм. С други думи, не е единствено евтиният алкохол, а и храната, нощувките са привлекателни и по джоба на чужденците. Към това би трябвало да прибавим и цените в превоза - билетите за аероплан, трен, рейс у нас не просто са най-евтини, само че и са единствено 46% от междинните за Европейски Съюз.

Данните на Евростат опровергават и ширещия се от години у нас мит, че морето в Гърция е по-евтино. Не е - цените на нощувките и заведенията у нас са 56% под междинното равнище за Европейски Съюз, до момента в който гръцките са единствено с 19% под междинното. Отделно вино, бира, водка, ракия и цигари в магазините в южната ни съседка са единствено с 9% под междинните евростойности, а при нас са с 44% по-долу. Цените на питателните артикули, сокове, минерална вода, газирани питиета в България са с 29 на 100 под междинното за Европейски Съюз, а в Гърция са с 5% от горната страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР