Цените на медта вероятно ще се стабилизират през идващите тримесечия,

...
Цените на медта вероятно ще се стабилизират през идващите тримесечия,
Коментари Харесай

Накъде ще тръгнат цените на медта - барометър на световната икономика?

Цените на медта евентуално ще се стабилизират през идващите тримесечия, предвиждат анализатори, представени от CNBC.

Тримесечните фючърси на медта на борсата в Лондон минаха границата от $6 000 за тона в края на юни - мощно възобновяване от дъното от $4 626,50, достигнато през март. В понеделник цените се повишиха с още 1,2% до $6 088 за звук.

Експерти в Citi споделят, че металът - постоянно считан за барометър за международната стопанска система - може да е надценен. " Ралито от последния месец от $5 700 за звук до $6 000 за тона се случи на фона на поевтиняващи цени на активите и доходността по облигациите, като по този начин медта е надценена с сред $220 и $420 за тона на база на историческата връзка ", споделиха анализатори от банката предходната седмица.

Прогнозата им е за кратковременен ценови таргет от $5 750 за тона (срещу $6 050 спот цена), " само че виждаме опция и за малко поевтиняване в границите на 2 до 4 седмици и предлагаме покупка при спад ".

Анализаторите от Saxo Bank обаче са по-скептични по отношение на цената на аления метал. Според тях очакванията, че стопанската система ще се завърне към естественото през идващите няколко тримесечия " най-вероятно ще се окажат напразни ". Рискът от втора вълна в Съединени американски щати и Китай - най-големите консуматори на метала - може да натежат над цените, споделя Оле Хансен, шеф с сектор първични материали в компанията.

Елени Йоханидес, анализатор в Wood Mackenzi счита, че през второто полугодие въпреки всичко ще има по-голямо търсене. Но темпът на възобновяване на стопанските системи остава огромната въпросителна.

" Голяма част от популацията по света или няма работа, или не знае какво ще се случи с работното му място, тъй че има риск тези хора да не излязат от у дома и да купят скъпите артикули, които съдържат мед ", споделя тя. " Така че има терзание, че въпреки търсенето на доктрина да би трябвало да се възвърне, то може да не доближи равнищата, които чакаме, защото хората не купуват коли или перални машини ".

Джонатан Барнес, старши анализатор в Roskill, счита, че цената на аления метал ще зависи и от предлагането. По думите му, " съвсем неизбежно " е, през тази година пазарите да страдат от проблеми с добива. Той напомня, че колоси като BHP Billiton и Codelco към този момент предизвестиха, че добива ще бъде занимателен поради пандемията. И въпреки проблемите с производството да се постоянно срещани при метала, Барнс счита, че тази година обстановката ще бъде по-тежка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР