Цените на медицинските дейности ще се договарят между здравноосигурителните фондове

...
Цените на медицинските дейности ще се договарят между здравноосигурителните фондове
Коментари Харесай

Проект: Здравноосигурените лица избират дали да внасят пари в здравната каса или в застрахователен фонд

Цените на медицинските действия ще се договарят сред здравноосигурителните фондове и изпълнителите на здравна помощ . Това планува план на нов здравен модел, показан по време на национална кръгла маса от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев в наличието на представители на законодателната и изпълнителната власт, на асоциации и сдружения, на съсловни и пациентски организации, на научните среди, на синдикати, шефове на лечебни заведения и други



Здравноосигурителната вноска ще остане 8 %, само че всеки самичък ще реши дали да я внесе в НЗОК или в различен фонд. Лицата непринудено ще избират в кой фонд да се запишат - НЗОК или различен фонд, само че в случай че не го изберат, ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени. Няма да се позволява фондовете да вършат асортимент на лица по избран симптом или здравен статус, увери министър Ананиев. Записването в даден фонд ще е непринудено, а промяна на фонда ще може да се прави един път годишно. Средствата от здравните вноски ще се разпределят от Национална агенция за приходите, като преводите ще бъдат ежемесечно и ще се ръководят от здравния фонд. Ако здравният фонд изпадне в неплатежоспособност, жителите ще се запишат в различен и по личен избор.
 БГНЕС

Участниците в системата ще са здравни фондове, които ще подлежат на регулация според общия режим на европейското законодателство. По думите на министър Ананиев НЗОК и частните фондове ще дават отговор на изискванията, според регламентите на Европейски Съюз и ще се конкурират равнопоставено. Печелбата на здравния фонд ще се разпределя по този начин, че средствата да останат в здравната система, като редът ще е прочут на записалите се във фонда. Лечебните заведения ще могат да образуват цени отвън главния пакет, като те ще се покриват от здравното обезпечаване или посредством доплащане от пациентите.

Министерство на здравеопазването ще дефинира главния пакет здравни действия, които ще се покриват от наложителната здравна вноска, сподели още той и добави, че здравното ведомство ще дава отговор за вписване и лицензиране на лечебните заведнения и лекарствената политика, като за медикаментите ще има централизирана социална поръчка. Министерство на здравеопазването ще дефинира и медицинските стандарти, ще координира политиката по специализацията на фрагментите. Съсловните организации ще изготвят разпоредбите за добра здравна процедура.-->
 БГНЕС

Проектът на здравноосигурителен модел дава право на избор на пациента за здравен фонд и лечебно заведение, планува конкуренция измежду осигурителите, чака се и по-добро качество на лекуването, по-добър надзор върху системата, както и възстановяване на профилактиката и предварителната защита, заключи министър Ананиев. По думите му това е методът да се отстрани непрозрачното и нерегламентирано възнаграждение на медицински услуги.

Това не е извънредно решение, чакам градивни оферти, обърна се към присъстващите министър Ананиев и акцентира, че е време " да даваме отговори, а не да слагаме единствено въпроси ". Това ще е система за бъдещите генерации и не желая да натрапвам силово и административно един или различен вид, единствено с обединени старания ще има добър резултат, сподели още той.
 БГНЕС

Участниците бяха поздравени от вицепремиера Марияна Николова , която сподели, че е извънредно необходимо да се даде старт на сходна полемика. Тази кръгла маса е доказателство за диоалогичност и бистрота и демонстрира по какъв начин се взимат решения в Министерския съвет, добави Николова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР