Цените на масовите млечни продукти като масло и кашкавал продължават

...
Цените на масовите млечни продукти като масло и кашкавал продължават
Коментари Харесай

Маслото и кашкавалът ни двойно по-скъпи от европейските

Цените на всеобщите млечни артикули като масло и кашкавал не престават да са съвсем двойно по-скъпи по отношение на междинните цени в Евросъюза. Това сочат данни от бюлетина за октомври на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА).

Цената на маслото у нас през предишния месец доближи равнище от 16.08 лева на 100 кг, или с над 5,2% над регистрираната през септември. Спрямо междинната цена за Европейски Съюз от 929 лева тя е 1,73 по-висока, като разликата е по-ниска спрямо регистрираната през септември от над 1,9 пъти. Тогава цените за 100 кг бяха надлежно 1528 лева и 803,8. От САРА регистрират, че през октомври по отношение на септември маслото в Европейски Съюз е поскъпнало с цели 15,6%

През предишния месец кашкавалът, продаван в България, е приблизително съвсем с двойно (1,84 пъти) по-висока цена, в сравнение с е междинното й равнище в Евросъюза. Съотношението остава същото каквото и през август, когато бе 1,83 пъти. У нас всеобщият кашкавал „ Витоша “ през предишния месец се е търгувал на едро по 1163 лева за 100 кг, при междинна цена за общността от 641,5 лева Българската цена на месечна база е с 3,6% по-висока, а за Европейски Съюз е регистрирано повишаване по отношение на септември от 6,1 на 100.

По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) цената му на едро у нас е с 93 ст. по-висока на годишна база и достигнала равнище от съвсем 12 лева (11,95 лева./кг). Кравето сирене пък в края на предходната седмица е било със междинна цена с половин лев (49 ст.) по-висока по отношение на същото време на предходната година – 7,66 лева./кг против 7,17 лева Пакетчето краве масло от 125 грама не е поскъпнало доста – единствено с 9 ст. от 1,94 лева./бр. на 2.03 лева на едро. Основната причина е, че огромна част от продаваните количества са импорт от огромните страни от Европейски Съюз, където то е много по-евтино.

Прясното мляко с 3% масленост е с 18 ст. по-скъпо на годишна база, като повишаването на цената на тържищата е от 1,73 лева за литър на 1,91 лева./л, сочат още последните данни на ДКСБТ.

При цените на суровото мляко, влияещи на цената на готовите млечни артикули сред нашия пазар и междинното равнище в Европейски Съюз, разликите са доста по-малко. В България изкупната цена през октомври е била приблизително 66 лева на 100 кг против 70,77 лева за 13-те съществени производители на суровината в Европейски Съюз.

Предвижданията на САРА за развиване на млечното отглеждане на животни са за понижение на поголовието до 190 хиляди глави в идващите години до 2025 година Повишените условия към отглеждането на животни в резултат на Зеления пакт в Европейски Съюз и тактика „ От фермата до трапезата “ също ще оказват отрицателно въздействие. Очаква се спадът в производството на краве и овче мляко да продължи и заради ниската възвращаемост и мощната ценова конкуренция. Натискът върху млечното отглеждане на животни е главно по линия на фуражите, само че уравновесяването на търсенето и предлагането в бъдеще ще докара до нарастване на цените.

В проучване на Института по храни и земеделска политика FAPRI към Университета на Мисури цените на млечните артикули в Европейски Съюз и Съединени американски щати ще се усилват поради нарасналите разноски на фермерите, в случай че не бъдат обезщетени от повишаване на производството. През идващите години цената на сирената се чака да остане постоянна, само че цените ще бъдат с най-малко 12-15% по-високи, в сравнение с в интервала 2016-2020 година

Проучване на на Kite Consulting за Англия пък допуска, че ерата на евтините храни свършва. Значителната инфлация при разноските на фермите ще бъде пренесена към потребителите по млечната верига. Стойността на произвеждане се е нараснала с сред 15% и 70% според от употребяваната сила и продуктовия микс.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР