Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8% от

...
Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8% от
Коментари Харесай

Надзорът на НЗОК: Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8% от 1 септември

„ Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 8% от 1 септември 2022 година по отношение на цените на клиничните пътеки от месец май. Или от 25% приблизително нарастване през май, в този момент ще бъдат увеличени с 33% “. Това сподели пред публицисти шефът на НЗОК във връзка изпратеното през днешния ден предложение до БЛС от Надзорния съвет на Касата.

Същевременно Надзорът предлага и нарастване с 18% на цените на медико-диагностичните действия, също считано от 1 септември. Според проф. Салчев няма период, в който да бъде отговорено на предлагането. В случай, че предлагането не бъде признато, няма да бъде подписан анекс към НРД и надлежно икономисаните средства и средствата от запаса няма да бъдат разпределени. В този случай съгласно шефа на Касата единственият вероятен вид е средствата да бъдат трансферирани за предплатени заплащания за идната година.

От доклада за осъществяването на бюджета излиза наяве, че общият размер на получените в НЗОК доходи и прехвърляния – всичко към 30 септември 2022 година възлиза на 4 709 млн. лева, което съставлява 74% по отношение на заложените в годишен проект за 2022 година средства от 6 368 млн. лева Спрямо същия интервал към 2021 година се регистрира растеж с 407 млн. лева или с 9,5%.

Извършените към 30  септември разноски са 70% от заложените в годишния проект за 2022 година средства, като нарастването по отношение на същия интервал на 2021 година е с 411 млн. лева или 10%.

Към 30.09.2022 година са изплатени 4 111 млн. лева или 72% от годишния проект за средствата за здравноосигурителни заплащания в размер на 5 738 млн. лева От заложените в проекта прехвърляния от Министерство на здравеопазването 359 млн. лева са изплатени 288 млн. лева или 80%. Резервът на НЗОК пък е в размер на 171 млн. лева

Допълнителни средства към 31 декември ще са нужни при Специализираната доболнична помощ – 15 млн. лева, денталната помощ – 10 млн. лева.; медицинските произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната – 2 млн. лева, и 5 млн. лева за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

Прогнозата е, че ще са нужни в допълнение 32 млн. лева „ Средствата ще бъдат обезпечени от запаса на Касата, както и от преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски “, сподели проф. Салчев. Очаква се преизпълнението на приходите по данни на Национална агенция за приходите да е в размер на 20 млн. лева

По останалите редове на здравноосигурителните заплащания се предвижда предстоящ излишък на средства с обща планирана стойност от 118 млн. лева

Всички решения на Надзора може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР