Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са

...
Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са
Коментари Харесай

За да си купиш жилище в Стара Загора работиш 7 г., във Варна - 11 г.

Цените на жилищата в страната и възнагражденията сега са такива, че на един гражданин на Стара Загора, който получава междинната за града работна заплата, са му нужни 7 години и 4 месеца работа, с цел да си купи жилище от 80 квадрата в града.
За същото по величина жилище, само че в морската столица, на варненеца ще са му нужни 11 години работа , демонстрират калкулации на “24 часа ” въз основа на данните на Национален статистически институт за междинната работна заплата и за цените на парцелите в съответните градове към началото на 2019 година
Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за досегаемост на жилищата. Много покрай резултата на Стара Загора е Русе, където са нужни 8 година и 6 месеца работа, с цел да се купи аналогично по величина жилище.
Столицата и Пловдив - двете обитаеми места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата. И в двата града е належащо локалният гражданин да получава междинната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, несъмнено, да не я харчи за нищо друго, с цел да си купи с насъбраните пари дом от 80 кв. м. Бургас е директно преди Варна - там са нужни 10 години и 4 месеца.
Макар че сред София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, в действителност цените на парцелите в двата града надалеч не са идентични. Според последните данни на Национален статистически институт в столицата междинната цена на квадратен метър апартамент сега е 1999 лева, до момента в който в Пловдив е 1247 лева Става въпрос за междинна цена сред ново и съществуващо строителство.
Но и междинните заплати в двата най-големи града се разграничават значително: в столицата тя е 1433 лева, до момента в който в Пловдив е 897 лева Освен това столицата има значителен пазар на парцели и цените в някои квартали се разграничават двойно от цените в други.
Спрямо 10 години по-рано жилищата в столицата в този момент са два пъти по-достъпни, т.е. съотношението на междинната заплата през 2008 година към тогавашната междинна цена на квадратен метър е било почти два пъти по-голямо. Това значи, че е била нужна два пъти повече работа, с цел да се купи същото по величина жилище, демонстрират скорошни калкулации на организация Bulgarian properties.
Те употребяват така наречен показател на досегаемост, който в този момент е 1,42, до момента в който през 2008 година е бил 3,5. Той демонстрира времето, належащо да се закупи жилище с приходите на двама души в едно домакинство. Реалните калкулации обаче би трябвало да вземат поради освен работната заплата и цената на парцелите, а и лихвата по ипотечните заеми през съответния интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР