Цените на жилищата в Германия показват признаци на стагнация след

...
Цените на жилищата в Германия показват признаци на стагнация след
Коментари Харесай

Цените на жилищата в иконимика №1 в Европа показват признаци на стагнация

Цените на жилищата в Германия демонстрират признаци на застоялост след неотдавнашният спад, съгласно ново изследване. Но обстановката е друга в другите райони. В последно време пазарът на парцели в Германия е в интервал на турбуленция.

Заради внезапно възходящата инфлация в страната, която докара до повишение на лихвените проценти, търсенето на жилища понижа и провокира видим спад в цените на парцелите след години на напредък. Според нови данни обаче тази наклонност на спад може да завърши.

Апартаментите и къщите са поевтинели с 0,9 % през второто тримесечие на 2023 година спрямо първото тримесечие. Това откри Асоциацията на немските банки Pfandbrief (vdp), която съставлява огромните кредитори за недвижими парцели. В съпоставяне със същото тримесечие на предходната година междинната цена на жилищата е паднала с 5,4%, съгласно институцията която съставлява Deutsche Bank, Commerzbank и огромните спестовни банки.

" Спадът на цените на парцелите видимо понижа ", се споделя в отчета на vdp, представен от локалната медия thelocal.de.
 5 признака, които демонстрират какъв брой е заседнал секторът на парцелите в Германия
5 признака, които демонстрират какъв брой е заседнал секторът на парцелите в Германия

Заетостта в бранша на строителството доста пада

Данните сочат, че цените на жилищните парцели са се намалили леко през второто тримесечие (с 0,4% по отношение на предходното тримесечие).

Една от аргументите за смяната е, че " се счита че лихвените проценти по дълготрайните заеми няма да се повишат повече ", разяснява ръководещият шеф на vdp Йенс Толкмит.

Спадът в цените на парцелите се дължи по-скоро на по-високите лихви по заемите, които вършат финансирането на жилище по-скъпо за хората.

Според Федералната статистическа работа къщите и жилищата са намалили цените си със приблизително с 6,8% през първото тримесечие на 2023 година, по отношение на същото тримесечие на предходната година и с 3,1 % по отношение на предходното тримесечие.

Най-малък спад на цените на парцелите има в Берлин

Според изследването на vdp цените на жилищните парцели в седемте огромни града на Германия са паднали приблизително с 1,1% по отношение на предходното тримесечие на тази година и с 5% на годишна база.

Най-малък спад на цените е регистриран в столицата Берлин със спад от 3,6 на 100 за година.Причината е, че търсенето остава относително устойчиво в Берлин, като разноските за наем също се покачват там.

Най-големи спадове на цените на парцелите са регистрирани във Франкфурт (-9,1%), Мюнхен (-6,7%) и Хамбург (-6,4%). Всъщност единствено в Дюселдорф цените се повишават за интервала, макар че нарастването беше малко - 0,1 %.

Изводите на vdp се основават на данни за покупко-продажби с парцели от 700 банки и се счита за по-достоверен от анализите, основани на реклами.

Натиск върху пазара на наеми

Натискът върху пазара на наеми продължава. Според специалисти заради по-малкото благоприятни условия за закупуване на жилища в Германия и възходящите лихви по ипотечните заеми, хората остават или се връщат на пазара на наеми.

Цените на новите контракти се покачват много през второто тримесечие на тази година. Ръстът е от 6,2% по отношение на същото тримесечие на предходната година, съгласно отчета на vdp.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР