Цените на жилищата в Европа се очаква да спаднат през

...
Цените на жилищата в Европа се очаква да спаднат през
Коментари Харесай

Очаква се спад на цените на жилищата в Европа през 2023 г.

Цените на жилищата в Европа се чака да спаднат през 2023 година без изгледи за доста възобновяване през идващите три години, защото пазарът страда от възходящите лихви по ипотечните заеми, предвижда рейтинговата организация S&P Global, съобщи " Файненшъл таймс ".
Прочетете още
Рейтинговата организация намали прогнозата си за напредък на цените на жилищата и в този момент чака множеството европейски страни да отчетат намаляване на цените тази година, като равнищата варират от спад с 0,5% във Франция до спад с 4,4% в Португалия.

Очаква се цените на жилищата в Германия да паднат с 2% през 2023 година, до момента в който Обединеното кралство се чака да записва по-голям спад от 3,5 на 100.

" Прогнозираме спад на цените на жилищата в множеството европейски страни през 2023 година и през 2024 година за други от страните, като се чака понижението да е с малко, само че без да има изгледи за мощно възобновяване през 2025 година ", сподели Силвен Бройър, основен икономист за EMEA в S&P Global Ratings.

Лихвите по ипотечните заеми се покачиха в цяла Европа след повишаването на лихвените проценти на централните банки, защото те се борят с доста високата инфлация. В резултат цените на жилищата и вложенията евентуално ще пострадат.

Силвен Бройър сподели, че ще отнеме време, до момента в който пазарните цени и вложенията се приспособят към по-високите лихвени проценти и според от тяхната ипотечна конструкция, за някои страни може да отнеме повече време, в сравнение с за други.

" Такава низходяща промяна може да продължи до 10 тримесечия и нормално е два пъти по-изразена, в сравнение с след режим на ниска лихвена ставка ", сподели още Бройър.

По-рано тази седмица формалната европейска статистика сподели, че цените на жилищата са паднали сред второто и третото тримесечие на 2022 година в доста европейски страни, в това число Германия, Дания и Швеция.

Бройър обаче уточни, че цените на жилищата " няма да се срутен ", тъй като ще не престават да се поддържат от лимитираното предложение, мощния пазар на труда и високите равнища на богатство на семействата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР