Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през

...
Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през
Коментари Харесай

Цените на жилищата в България бележат ръст

Цените на жилищата в България са нарастнали с 6,3% през третото тримесечие на 2018 година, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат.

Това е най-слабият растеж от първото тримесечие на 2016 година, сочи информация в историческите данни на Евростат, само че въпреки всичко е по-висок от междинното покачване на цените на жилищата в Европейски Съюз през третото тримесечие - 4,3%. България е на 12-о място измежду страните членки на Европейския съюз по растеж на цените сред юли и септември на предходната година.

Данните подхождат на тези на Националния статистически институт, който също разгласи растеж на цените на жилищата у нас от 6,3% в интервала сред юли и септември.

Повишението на цените на жилищата в България се забавя спрямо второто и първото тримесечие на предходната година, когато доближи надлежно 7,5% и 7,1%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 година цените на жилищата у нас са нарастнали единствено с 0,8%, което е най-бавният ритъм на таква база от третото тримесечие на 2015 година, демонстрират данните на Евростат.

Цените на жилищата в еврозоната и в Европейски Съюз са нарастнали с по 4,3% през третото тримесечие по отношение на същия интервал на 2017 година В съпоставяне с второто тримесечие на 2018 година цените на жилищата в еврозоната са се нараснали с 1,6%, а в Европейския съюз – с 1,5%.

Най-голям годишен растеж на цените на жилищата измежду страните членки на съюза през третото тримесечие е регистриран в Словения (15,1%), Холандия (10,2%) и Ирландия (9,1%), а намаляване на цените на годишна основа е маркирано в Швеция (-2,1%) и Италия (-0,8%).

Спрямо предходното тримесечие максимален растеж на цените на жилищата е регистриран в Холандия (3,3%), Малта (3,1%) и Хърватия (2,8%), а намаляване има в Италия (-0,8%), Румъния (-0,7%), Финландия (-0,4%), Словакия (-0,3%) и Унгария (-0,2%).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР