Цените на жилищата продължиха да се покачват през август, въпреки спада на продажбите

...
Цените на жилищата продължиха да се покачват през август, въпреки
Коментари Харесай

Цените на жилищата продължиха да се покачват през август, въпреки че продажбите на жилища спаднаха, в резултат на ниския инвентар на жилища за продажба, тласкащ цените нагоре, и упорито високите лихви по ипотечните кредити, които държат потенциалните купувачи извън пазара, според месечен доклад на National Асоциация на брокерите.

Средната цена за съществуващи домове – които включват еднофамилни къщи, градски къщи, етажна собственост и кооперации – беше 407 100 долара миналия месец. Това е с 3,9% повече от преди година, когато средната цена на жилище беше 391 700 долара. Цените се повишиха във всичките четири региона на страната, Североизток, Среден Запад, Юг и Запад, установи докладът на NAR.

Месец по-рано, през юли, цените също се повишиха, обръщайки петмесечен спад на годишна база. Средната цена през август беше най-високата цена от всеки регистриран август и четвъртата най-висока от всеки месец. Август отбеляза третия пореден месец, в който средната продажна цена е над $400 000.

След скока по време на пандемията цените на жилищата се охладиха за няколко месеца.

„Цените на жилищата продължават да се покачват въпреки по-ниските продажби на жилища“, каза Лорънс Юн, главен икономист на NAR, в изявление. „Предлагането трябва по същество да се удвои, за да намали печалбите в цените на жилищата.“

Ниските запаси повишиха цените

Изключително ниското ниво на жилища за продажба поддържа цените по-високи, тъй като купувачите се състезават за малкото налични жилища на всеки местен пазар.

В края на август запасите от непродадени съществуващи жилища са намалели с 0,9% спрямо предходния месец до 1,1 милиона единици, или еквивалента на 3,3-месечно предлагане при текущия месечен темп на продажби.

С малко жилища на пазара, цените на жилищата се покачват и лихвите по ипотечните кредити остават високи през цялото лято, броят на завършените продажби през август, които вероятно са влезли в договор през юни или юли, спадна спрямо предходния месец.

Продажбите на съществуващи жилища не отговарят на очакванията и са намалели с 0,7% от юли до август до сезонно коригиран годишен темп от 4,04 милиона единици. Анализаторите очакваха увеличение от 1,5% и темп на продажби от 4,10 милиона.

На годишна база продажбите през август са намалели с 15,3% спрямо предходната година, когато темпът на продажби беше 4,77 милиона единици.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР