Цените на ин витрото у нас тръгнаха нагоре. Някои болници

...
Цените на ин витрото у нас тръгнаха нагоре. Някои болници
Коментари Харесай

Цените на ин витрото тръгнаха нагорe

Цените на ин витрото у нас потеглиха нагоре. Някои лечебни заведения и центрове, които вършат асистирана репродукция, са с нови ценоразписи от пролетта, написа „ Монитор “.

В един от огромните АГ медицински центрове в София класическото ин витро с включено обработване на ембриона от 1000 към този момент е 1100 лв.. Ако то е с фоликулярна функционалност, обработване на ембриона и трансфер вместо 2000 лева, искащите да имат дете броят сред 100 и 150 лв. от горната страна, защото всяко лечебно заведение дефинира единствено цените, по които ще работи.

В други клиники пък цените са увеличени единствено с по 10 лв.. Например ин витрото при натурален цикъл от 685 лева към този момент е 695 лева, а при подтикван цикъл от 1685 на 1695 лв..

Леко увеличение има и на цените на автоложната инсеминация. Това значи оплождане със сперматозоиди от колегата. В една от АГ-болниците в столицата, които работят асистирана репродукция, тази процедура е поскъпнала с 50 лв.. Така от 1 май вместо 300 лв. тя към този момент коства 350 лв.. Ако обаче материалът е донорски, тогава разликата в множеството клиники варира от 350 до 600 лв..

В някои центрове обаче инсеминацията с материал от донор стига и 1000 лв..

Независимо от това, че цените в някои клиники потеглиха леко нагоре, в пациентските организации недоволства няма. „ Нямаме нито един сигнал, нито едно недоволство от пациентки във връзка с увеличение на цените, сподели Радина Вълчева, създател на фондация „ Искам бебе “. Всеки самичък избира къде желае да се лекува “, добави тя.

Вълчева акцентира, че в България от ден на ден лекари употребяват така наречен импровизиран цикъл. Центърът за асистирана репродукция към този момент поема 4 такива процедури, вместо една подтиквана процедура, защото този способ е доста по-щадящ за дамата. При него не се употребяват медикаменти за стимулация, сподели още Вълчева и изясни, че това не е допустимо за всички пациентки. Ако той даде резултати, общата цена за едно ин витро не надвишава 1500 лв.. Цената със хормонална стимулация и последващите операции обаче излиза 5000 лв..

Фондът има има подписани контракти с 29 АГ – лечебни заведения и медицински центрове, които работят асистирана репродукция. Той обаче не финансира редица проучвания на кръвта, както и на някои хормони без значение че без тях процедурите не могат да стартират. Сред операциите, които остават за сметка на пациентките, са първичните проучвания, на чиято база се взима решение дали дамата има късмет да зачене ин витро. Сред платените са микробиологичните проучвания, спермалния разбор, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични проучвания, инсеминациите от колегата или от донор, както и биопсиите. Цената за всички тях е сред 300 и 500 лв..

25% е успеваемостта на процедурите, финансирани от центъра през 2017 година, от когато са последните данни. Общо 2710 са били те. От тях 679 са приключили с раждания, а броят на родените бебета е общо 820, защото някои от бременностите са били многоплодни.

Някои общини също пуснаха стратегии за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми. Във Варна да вземем за пример 9 бебета са родени благодарение на общинската ин витро стратегия от началото на предходната година до началото на април, оповестиха от дирекция „ Здравеопазване “ в общината. За интервала от 2015 до 2018 година общо новородените по програмата са 48. За същия интервал в поддръжка на двойките с репродуктивни проблеми са били обезпечени 503 000 лева от бюджета на Варна. Тази година по програмата са заделени 160 000 лева, което значи, че към 70 двойки с репродуктивни проблеми от Варна, ще могат да разчитат на финансиране от общината. Предвидени са благоприятни условия за заплащане до 2000 лева на двойка, употребяваща личен генетичен материал, и до 3500 лева с донорски материал. За разпределяне на финансова помощ по стратегия „ Ин витро “ могат да аплайват фамилии и лица, живеещи на фамилни начала, които би трябвало да са български жители, да имат непрекъснат адрес на територията на община Варна през последните 3 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР