Цените на имотите скочиха сериозно през последните три години. Това

...
Цените на имотите скочиха сериозно през последните три години. Това
Коментари Харесай

8 признака, че не сте готови за покупка на недвижим имот

Цените на парцелите скочиха съществено през последните три години. Това единствено по себе си не може да е задоволителен претекст, с цел да прибегнете към една от най-големите покупки в живота си. Нещо повече, водени от правилото, че би трябвало да купувате " на ниска цена " и да " продавате " (не купувате) скъпо, то в този момент може и да не е най-удобният миг да прибегнете към един от най-значителните разноски в живота си.

В последна сметка пазарите са циклични. И даже да не забележим спад в цените, по сходство на случилото се през 2008-ма година, вероятността цените на парцелите да се задържат при настоящите си равнища през идващите 10 години, може да е задоволително безнадежден фактор.

Сега ще посоча още няколко съответни аргументи, които могат да ви възпрат от покупката на парцел при настоящите цени сега:

Не сте заделили задоволително за първична вноска

Да имате спестявания в размер на препоръчваните от специалистите най-малко 20% от цената на парцела е сериозен фактор, изключително за българите. Причината - лихвите по ипотечните заеми у нас са едни от най-високите в Европейски Съюз. Свидетелство за това е рекордния лихвен спред и рекордните облаги на банките у нас, съпоставени даже със страните от ЦИЕ.

Казано с други думи, колкото повече сте икономисали, толкоз по-малък заем ще ползвате. А лихвите могат да прибавят съществено към крайната сума, която ще ви излезе покупката на парцел.

Имайте поради, че лихвите по ипотечните заеми сега са при най-ниските си равнища от над 10 години. И до момента в който това наподобява като добра вест, би трябвало по-скоро да ви тормози. Защото пътя им от тук нататък надали ще е надолу. А когато приказваме за ипотечен заем, потребителите би трябвало да се интересуват от вероятностите пред лихвите за идващите 30 години! Тоест налице е заплаха да теглите огромен заем сега, разноските за който да се покачват през идващите десетилетия (за разлика от протичащото се при заемите през последните 10 години).

Да приемем, че теглите ипотечен заем от 100 000 лв. за интервал от 20 години. Ако сте съумели да го предоговорите при 3.9% годишна рента, то месечната ви вноска ще е към 600 лв. на месец. За целия интервал на заема ще върнете 145 219 лв..

Повишение на лихвите обаче с 1% и задържането им там значи, че ще върнете 161 672 лв.. А в този момент направете сметка, в случай че теглите заем от 200 000 лв. и лихвите се покачат с 2%. Това е формулата за идната имотна рецесия, като се вземат поради цените на парцелите в огромните български градове и столицата.

Тоест, купувачите, които не са икономисали задоволително за парцел, биха поели риска да купят безценен парцел в миг, когато заемите стартират да нарастват. Една неприятна формула за изпадане в евентуална финансова неплатежоспособност.

Нямате времева визия за живота си и къде ще ви " отвее вятъра "

Дори и да имате задоволително спестени средства, основен миг при взимане на решение за покупката на парцел е - времевата визия какъв брой ще живеете в него. Почти всички имотни калкулатори сочат, че покупката на парцел се обезсмисля, в случай че нямате визия, че ще живеете в него най-малко 10-15 години. В противоположен случай, животът чартърен е финансово по-изгоден, като се вземат поради всички спомагателни разноски, свързани с покупката и поддържането на парцела.

Още по-сигурно става, че нямате потребност да купувате, в случай че смятате да финансирате покупката с къс небосвод, с ипотечен заем.Казано по различен метод - в случай че сте самостоятелен млад експерт, с динамична и свободна специалност, който не се знае къде ще е след една, две, или пет години, то не се вписвате в профила на купувача, за които покупката на парцел е финансово или морално оправдана.

Не знаете тъкмо какви са опциите ви и какво можете да си позволите

При покупката на неподвижен парцел, едно от най-важните неща е да имате действителна визия освен за потребностите си, само че и за опциите си. Важно е да гледате парцели, които да дават отговор на вашите благоприятни условия и да не ги надвишават. Ако прецените, че цените на парцелите сега са такива, че не може да си позволите парцел, който да дава отговор на вашите потребности, то не трябва да вършиме покупката и да изпадате в положение на " свръхзадлъжнялост ". Експертите предлагат вноската по ипотечния заем да е не по-голяма от 40-50% от месечните ви приходи, освен това, в случай че нямате други отговорности.

Нямате фонд за незабавни потребности

Освен да сте заделили задоволително за първична вноска, добре е да имате и спестени средства във фонд за " незабавни потребности ". Това ще ви даде успокоение, че в случай че нещо се случи с работата ви и краткотрайно останете без приход, няма да ви бъде лишен парцела от банката. Тук можем да прибавим още няколко неща - като да вземем за пример застраховка живот, в случай че имате семейство и дребни деца, подвластни напълно от вашия приход.

Имате други обилни отговорности, не сте получили авансово утвърждение от банката

Както към този момент съм споменавал, преди да методите към покупка на парцел с ипотечен заем, е наложително да покриете всички останали отговорности. Ако имате такива обаче, като да вземем за пример лизинг на автомобил, или заем за Вашия бизнес, които няма по какъв начин да погасите, то би било добре да се консултирате първо с определена финансова институция, дали ще отговорите на условията им, с цел да финансират покупката.Ако отговорът е " Не ", то няма смисъл да продължавате нататък. Подредете целите си и преценете, дали бизнесът ви няма по-голяма потребност от финансиране, вместо да влагате в нерентабилен актив цялата си бъдеща платежоспособност.

Имате планувани огромни разноски в близко бъдеще

Добре е да помислите дали ще имате обилни разноски в идващите 5-10 години, преди да прибегнете към покупка на парцел. Това може да включва подпомагането на децата с разноските за лицей, или по-сериозни медицински интервенции.

Не контролирате финансите си

Важно е преди да методите към тегленето на ипотечен заем, да сте сигурни, че финансите ви са в цялостен ред и изцяло сте ги овладели. Имате бюджет, който е реален и ви разрешава да заделяте не повече от 40% от прихода си за ипотечната вноска.

Искате да купите парцел, управителен от неправилни претекстове

Много са значими аргументите, заради които желаете да закупите парцела. Ако те не са верни, или пък условията ви за размер, локация и бюджет са комплицирани, то можете да си навлечете съществени финансови неприятности по-късно. Много хора вършат грешката да си купят парцел, водени от всеобщите дейности на пазара, натиска на родители, или другари, които имат личен парцел. Важно е да вземете вярното решение, според от вашите персонални претекстове и благоприятни условия, а не изхождайки от непознати възгледи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР