Цените на имотите обикновено се движат в синхрон с икономиката.

...
Цените на имотите обикновено се движат в синхрон с икономиката.
Коментари Харесай

Рекордни световни цени на жилищата по време на пандемия

Цените на парцелите нормално се движат в синхрон с стопанската система. По време на корона рецесията обаче обстановката изненадващо за всички се промени - жилищата нарастнаха до невиждани равнища в доста развити страни, а опциите за покупка на младите понижават. Така към проблемите с инфлацията и енергийната рецесия за политиците от двете страни на Атлантика се прибави и този с високите цени на жилищата.

Неочакваната за мнозина обстановка на жилищния пазар се дължи на комбинацията от няколко фактора: рекордно ниските лихви през последните години, антикризисните държавни тласъци за стопанските системи в изискванията на пандемия и спиранията на веригите за доставки, довели до растеж на цените на суровините в строителството. Бумът на жилищния пазар усилва и терзанията, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да си разрешат да живеят в личен дом.
Нагоре, нагоре
Реално вредите върху бранша от корона рецесията бяха минимализирани от големите пакети от финансови тласъци в развитите страни и насочиха пазара във възходяща посока. Така се стигна до рекордни цени на жилищата в доста развити страни.

В Съединени американски щати те набъбнаха с съвсем 20% през юли на годишна база, като за следващ път означиха най-големия скок от над 30 години. Четиринадесет следващи месеца растежът на цените на жилищата се форсира, откакто пандемията подтиква търсенето в предградията. Недостигът на налични парцели повиши цените и по този метод евентуални купувачи не могат да осъществят покупки.
Реклама
Балонът в Европейски Съюз наподобява по-малко надут, като данните на Евростат демонстрират, че през първото полугодие цените на жилищата са нарастнали с 5.8% в еврозоната и с 6.1% в съюза в съпоставяне със същия интервал на 2020 година През първото тримесечие покачването в Европейски Съюз беше 6.6% спрямо година по-рано, а приблизително за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз - 9%.

Тенденцията на повишение на цените в бранша не подмина и България, въпреки в по-умерена степен. Сделките през първото полугодие на 2021 година са с 14% повече по отношение на същия интервал на 2019 година, а растежът на цените е 6%, основно заради по-голямото търсене от предлагането.

Добър знак за придвижването на пазара е световният показател на цените на жилищата на Economist. Той наблюдава действителната инфлация на цените в 28 страни. През последния 12-месечен интервал, разполагаем за всяка страна, цените са се повишили в 26 от тях, приблизително със 7.1%. Във Англия те са нарастнали със 7.4%, в Канада - с 11.2%, и в Нова Зеландия - с 26%. Темпът на доста места се форсира. В 16 страни повишаването на жилищата се форсира през последното тримесечие спрямо предходното. Това провокира безпокойствие измежду някои политици. Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл дефинира повишаването като " прекалено много ". През юни Банката за интернационалните разплащания, известна като банката на централните банки, съобщи, че през последната година цените на жилищата са се повишили повече, в сравнение с допускат икономическите основи като разноските по заеми и наемите.
Автор: Капитал
За да се дефинира дали жилищата са заслужено оценени, изданието съпоставя инфлацията на цените на жилищата с два индикатора - наеми и приходи. Ако за нескончаем интервал от време цените на жилищата порастват по-бързо от наемите, които генерират, или от увеличението на приходите на семействата, които обслужват ипотечния дълг, това може да послужи като предизвестие, че цените не отразяват икономическите основи.
Реклама
На тази база цените на жилищата са с повече от 20% над дълготрайната им междинна стойност (до 1975 година за някои държави) спрямо наемите в 15 от 25-те страни, за които английското издание има данни; и в 10 от 23 страни спрямо приходите.

Цените наподобяват изключително изкривени в Канада, Нова Зеландия и Швеция, където са над 60% надценени в съпоставяне със междинните приходи и наеми. След като локдауните принудиха милиони хора да прекарат повече време вкъщи, търсенето на жилища е може би неминуем резултат.

Биковете на пазара (залагащи на ръст) настояват, че цените би трябвало да продължат да нарастват, тъй като спестяванията на доста хора са се нараснали и те може да са подготвени да се реалокират в по-голям дом, с цел да работят от разстояние. Мечките (залагащи на спад) са на мнение, че цените са подкрепени от ниски лихвени проценти и сериозното кредитиране - в случай че лихвените проценти се покачат по-рано, с цел да подтиснат инфлацията в Съединени американски щати, цените на жилищата може да спрат да порастват.

И в двата случая е ясно, че пандемията е подхранвала пазара на жилища. С намаляването на рестриктивните мерки политиците би трябвало да се съсредоточат върху дълготрайни промени, като да вземем за пример улеснение на строителството на жилища.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Компании 1 Енергетика 2 Свят 3 Градове 1 Климат 2 Икономика 3 Свят Реклама Покупката на жилище става по-трудна
Растящите цени на парцелите водят и до друго съществено предизвикателство - доста хора по целия свят все по-трудно ще могат да си купят дом. Наемите също порастват. Така се основава остро жилищно неравноправие и цяло потомство е застрашено да остане отвън пазара поради високите цени.

" Наблюдаваме по какъв начин групи от обществото са изключени от елементи от нашия град, тъй като към този момент не могат да си разрешат жилища. Това се отнася за Лондон, Париж, Рим, а в този момент за жалост от ден на ден и за Берлин ", споделя пред Bloomberg кметът на немската столица Михаел Мюлер.

Този развой трансформира жилищния пазар в новата алена линия в политиката с непредсказуеми последствия. Политиците оферират и ползват разнообразни хрумвания за разрешаване на казуса - от таван върху наемите до специфични налози за притежателите на парцели, национализиране на частни парцели или преобразяване на празни офиси в жилища. Никъде обаче не се чака елементарно или стабилно решение.

Китай ускори рестриктивните мерки за имотния бранш тази година и намерено се приказва, че е допустимо да се вкара налог върху парцелите, с цел да се намалят цените.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В Южна Корея партията на президента Мун Дже-Ин загуби локалните избори тази година, откакто не съумя да се оправи със скока с 90% на междинните цени на жилищата в Сеул след встъпването му в служба през май 2017 година Водещият претендент на опозицията за президентските избори следващата година предизвестява за евентуален срив на жилищния пазар на фона на растежа на лихвите.

В Канада министър председателят Джъстин Трюдо дава обещание двегодишна възбрана за пазаруване на парцели от чужденци, в случай че бъде избран отново, а в последна сметка той съумя да завоюва вота.

Според Дон Лейтън, някогашен основен изпълнителен шеф на американския ипотечен колос Freddie Mac, ставаме очевидци на " огромно събитие, което не би трябвало да се подценява или подценява ". Той разяснява тематиката за Съвместния център за жилищни проучвания на Харвардския университет.

В Съединени американски щати федерални политики, които целят възстановяване на достъпността и предизвикват жилищната благосъстоятелност, може да тласнат цените нагоре, изключвайки още повече от пазара купувачите на първо жилище, планува Лейтън.

В резултат на това в Америка и в други райони се уголемява поколенческата бездна сред бейбибумърите, които статистически е по-вероятно да имат жилище, и представителите на поколението Y и Z, чиито фантазии за покупка на личен дом се изпаряват.
Как да се противодейства на взрива
Трудно е да се предвижда по кое време ще отшуми взривът на имотния пазар в развитите страни. Наближава времето централните банки да понижат или спрат " печатането " на пари и да вдигнат лихвените проценти, което би охладило желанието за покупки, тъй като цената на кредитирането ще стане по-висока. Фед държи под око ценовото ниво на пазара на жилищата в Съединени американски щати, защото друга съществена цел на институцията е да следи ценовата непоклатимост.

ЕЦБ също стартира да отдава по-голямо значение на цената на жилищата, като възнамерява да включи този индикатор в измерванията си за инфлацията. Канадската централна банка, която е подложена на критика, че е съдействала за повишаването на жилищата, стартира да отдръпва механизмите си за стимулиране на стопанската система.

Има обаче и отзиви, че дългът за съществуващите жилища може да посее семената на идната икономическа рецесия, в случай че лихвите стартират да порастват.

Надеждата на мнозина специалисти е, че казусът ще се позволи, когато несъответствията, породени от пандемията, изчезнат дружно с нея. Ограничаването на държавната помощ може да се одобри като предвестител на тези упования.

Вижда се и дребна светлина в тунела към изстудяване на пазара в Съединени американски щати - заявките за ипотеки стартират да понижават, а продажбите през август са спаднали поради лимитираното предложение. Има признаци, че растежът на цените на жилищата и подтикваното от пандемията търсене доближават своя лимит.

" Забавянето през последно време на продажбите на съществуващи жилища отразява известно усмиряване на треската за извършване на покупки, която се придвижи и при започване на 2021 година ", декларира пред Reuters Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo в Шарлът, Северна Каролина. " Продължаваме да чакаме, че жилищният пазар ще се върне към баланс през идните няколко години ", добавя той.

Остава да се надяваме, че банките и политиците са си научили урока от последната финансова рецесия, която беше провокирана от балона на имотния пазар.
Какво да вършим с офиситеЩе се върнат ли задоволително хора в офисите - това е въпрос за 1 млн. $, на който фирмите към момента нямат отговор. Мениджърите се пробват да изкушат чиновниците, само че процесът е муден даже на фона на ускорената имунизация в развитите страни. По данни на Freespace при започване на май една от 20 здания в Съединени американски щати е била заета от едвам 10% наематели спрямо една трета в Европа и Африка и съвсем 50% в Азия.Пандемията усили търсенето на нови здания с по-добри пространства. Тази смяна се случва дружно с възходящото предпочитание за по-зелени работни пространства. Много строителни компании дават обещание всички нови здания да бъдат издигнати без нездравословни излъчвания.Желанието за по-високо качество кара по-старите здания да наподобяват нежелани, а в това време работата от у дома понижава потребността от офис пространство. Така налице е риск по-старите парцели да се трансфорат в нежелани активи - най-големият хазяин на офиси в Манхатън - SL Green, твърди, че наемите на по-стари пространства са се намалили с към 10%, написа The Economist.Някои по-стари офиси се реновират, а фирмите стартират да премислят потребностите си от парцели. От началото на пандемията до момента е освободено повече от 103 млн. кв.м офис пространство в международен мащаб, сочат данни на консултанта в бранша Cushman and Wakefield. Това е с 18% повече спрямо освободените площи през финансовата рецесия от 2007 - 2009 г.Трябва да се има поради също по този начин, че голямата финансова поддръжка на държавните управления може да е отсрочила растежа на задълженията на притежателите на здания и бързите продажби на парцели. Складове - електронна търговия - повече складовеБумът на електронната търговия по време на пандемията изцяло предстоящо усили потребността от хранилища. Европейските компании са наели през 2020 година с 16% повече логистични площи спрямо година по-рано. В Съединени американски щати и Азия нарастването е надлежно 21% и 32%. Това демонстрират данните на консултанта в имотния бранш JLL. Друга известна компания в бранша - CBRE, пресмята, че 5% растеж в запасите на Съединени американски щати изисква до 46 млн. кв. метра в допълнение пространство. Тази наклонност се чака да се резервира, защото запасите нарастват все по-бързо, тъй като търговците се цифровизират. Освен това онлайн търговията нормално има потребност от три пъти повече място спрямо обичайна, тъй като клиентите чакат по-голямо многообразие от артикули, отбелязва The Economist.JLL пресмята, че покупката на логистични активи се е нараснала от една десета от световните вложения през 2015 година до една пета през миналата година. През 2020 година Amazon усили своята логистична и складова мрежа с... 50%. Очаквано тази интензивност стартира да се сблъсква с проблеми - най-видният е дефицит на пространство в огромните градове. Освен това се основава и социална неприязън към новите хранилища, тъй като са шумни и работят без отмора. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР