Цените на хранителните продукти в световен мащаб спаднаха през март,

...
Цените на хранителните продукти в световен мащаб спаднаха през март,
Коментари Харесай

Световните цени на храните тръгнаха надолу

Цените на питателните артикули в международен мащаб спаднаха през март, като причина за това са най-много свиването на търсенето поради пандемията COVID-19 и спадът на световните цени на петрола заради упованията за икономическо закъснение. Това заяви Световната организация по прехраната (FAO).

Индексът на FAO, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на постоянно търгуваните хранителни артикули, е приблизително 172,2 пункта през март, с 4,3% по-нисък от февруари.

„ Спадът на цените значително се обуславя от факторите на търсенето, а не от предлагането. Факторите на търсенето се въздействат от все по-влошаващите се стопански вероятности ", съобщи старшият икономист на ФАО Абдолреза Аббасиан.

Индексът при захарта отбелязва максимален спад - с 19,1% по отношение на предходния месец. Причините са по-ниското търсене поради внезапното намаляване на потреблението отвън дома вследствие на ограничаващите ограничения, наложени от множеството страни по света. В същото време е спаднало търсенето на суровината от производителите на етанол заради внезапното рухване на цените на суровия нефт.

Индексът на растителните масла се намали с 12% за един месец, основно заради спад в цените на палмовото масло, обвързван с потъването на цените на суровото минерално масло и възходящата неустановеност по отношение на въздействието на пандемията върху пазарите на растително масло в международен мащаб. Цените на соевото и рапичното масло следват наклонността.

" Цените на петрола са паднали с повече от 50% през миналия месец, което катализира огромно влияние надолу върху биогоривата, които са значим източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла ", съобщи анализаторът на ФАО Питър Тоенес.

Индексът на млечните артикули на ФАО спадна с 3%, воден от намаляващите котировки и световно търсене за импорт на обезмаслено и пълномаслено мляко. Причина за това значително са прекъснатите веригите за доставка на млечни артикули, заради ограничаващите ограничения.

Индексът на зърнените култури през март понижа с 1,9 % по отношение на февруари и съвсем доближи равнището си от март 2019 година Международните цени на пшеницата спаднаха, защото резултатите от огромните международни доставки и удобните вероятности за реколтата надвишиха тези от увеличеното търсене на импорт от Северна Африка и някои дребни ограничавания за експорт, наложени от Руската федерация. Цените на царевицата също спаднаха заради огромните доставки и доста по-слабото търсене от бранша на биогоривата.

За разлика от зърнените култури, интернационалните цени на ориза се покачиха за трети месец подред. Оризът нараства поради запасяването на фона на пандемията и слуховете, че Виетнам може да забрани износа, което държавното управление отхвърли да направи.

Индексът на цените на месото на ФАО понижа с 0,6 %, воден от спад в интернационалните котировки на овче и говеждо месо, наличностите за експорт на които са огромни. Но пък комерсиалният потенциал е понижен от наложените логистични усложнения. Котировките на свинско месо обаче се покачиха поради възходящото световно търсене поради усложненията пред преработвателните уреди поради рестриктивните мерки за напредване на служащите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР