Цените на храните в световен план леко са спаднали през

...
Цените на храните в световен план леко са спаднали през
Коментари Харесай

Храните в световен мащаб леко поевтинели през април

Цените на храните в международен проект леко са спаднали през април, откакто през март са се покачили до рекордни равнища, заяви Световната организация по прехраната (ФАО), представена от Ройтерс.
Намалението се дължи най-много на спад при цената на растителните масла и зърнените храни.
Индексът на ФАО за световните цени на храните, който следи най-масовите от тях, през април е бил приблизително 158,5 пункта по отношение на 159,7 пункта през март.
Намалението е добра вест, изключително на бедните страни, само че все пак храните остават скъпи и покрай оптималните си нива, което продължава да основава заплаха от световна хранителна рецесия, съобщи основният икономист на ФАО Максимо Тореро, съобщи Българска телеграфна агенция.
Макар и да е по-нисък по отношение на март, показателят за април е са 29,8 на 100 по-висок от преди година, като съществена виновност за това носи съветската инвазия в Украйна, показва Ройтерс.
В друга своя оценка, оповестена през днешния ден, ФАО леко понижи прогнозата за световното произвеждане на пшеница през 2022 година до 782 милиона тона. Предходната прогноза говореше за 784 милиона тона.
Намалението се дължи на свиването на обработваемите площи в Украйна с към 20 на 100 и на по-ниските добиви в Мароко поради сериозното засушаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР