Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори

...
Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу

Цените на храните в международен мащаб потеглиха надолу за втори следващ месец през май, на фона на облекчението от спада на цени те на растителните масла, съгласно Организацията на Организация на обединените нации по пре храна и земеделие към Организация на обединените нации (FAO).

Глобалният показател на цени те на храните на FAO се намали с 0,6% през май по отношение на предходния месец. През април спадът беше 0,8%. Индексът мери месечната смяна в междинните цени на месо, млечни артикули, зърнени храни, растителни масла и захар.

Все отново показателят остава покрай рекордните равнища през март, поради събитията към войната сред Русия и Украйна, които не престават да вредят на международната търговия. Индексът доближава най-високата си точка през март от 2011 година

През миналите няколко години цени те на храните се покачиха внезапно поради дефицита по верига за доставки, провокиран от пандемията, неприятното време и в последно време и възбраните за експорт и продължаваща война в Украйна.

Спадът в цени те на растителното масло се дължи на това, че Индонезия анулира късата си възбрана за експорт на палмово масло предишния месец, която беше въведена в края на април. Забраната пристигна, поради рецесията с световните доставки на растително масло на фона на войната в Украйна, която преди войната беше най-големият експортьор на слънчогледово масло.

Цените на млечните артикули също паднаха поради блокирането в Китай, което понижи търсенето, само че тези на месото и пшеницата не престават да порастват на фона на войната сред Русия и Украйна. Като цяло цени те на месото се повишиха по време на пандемията заради усложнения във веригата на доставки, продължаващ дефицит на работна ръка и по-високи разноски за торове и гориво, предава money.bg.

От всички показатели през май най-вече се покачиха цени те на зърнените култури. След нашествието в Украйна през февруари, цени те на пшеницата се повишават поради понижените вероятности за произвеждане в Украйна и Русия, макар че цени те остават под рекордно високото равнище, достигнато през март 2008 година

Цените на фючърсите на пшеницата в Америка са нарастнали с 48% от 2022 година Русия и Украйна съставляват към 13% от общото международно произвеждане на пшеница. По-високите цени на зърнените култури също са в отговор на възбраната за експорт от Индия, която беше въведена за справяне с покачващите се вътрешни цени на храните и по-ниския рандеман на пшеница вследствие на интензивните горещи талази.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР