Цените на храните в световен мащаб се повишиха за четвърти

...
Цените на храните в световен мащаб се повишиха за четвърти
Коментари Харесай

Цените на храните растат за четвърти пореден месец

Цените на храните в международен мащаб се покачиха за четвърти следващ месец от септември, поради увеличената цена на зърнените култури и растителните масла, заяви Организацията по издръжка и земеделие (FAO) - организацията на Организация на обединените нации за храните.

Индексът на цените на храните на FAO, който мери месечните промени за кошница със зърнени култури, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, е приблизително 97,9 пункта през предишния месец по отношение на 95,9 пункта през август.

Според организацията реколтата от зърнени култури в международен мащаб може да доближи до годишен връх през 2020 година Индексът на цените на зърнените култури на организацията набъбна с 5,1% през септември по отношение на август и с 13,6% на годишна база.

Индексът на цените на растителното масло се е повишил с 6% на месечна база, поради възходящите котировки на палмово, слънчогледово и соево масло, които доближиха 8-месечен връх. Средната цена на захарта падна с 2,6% от август..

Индексът на месото спадна с 0,9% на месечна база и с 9,4% на годишна база. Влияние оказа възбрана на вноса от Германия в Китай след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска стопанска система предишния месец.

Прогнозата за потреблението на зърнените култури през сезона 2020/21 година беше избрана на 2,744 милиарда тона. Това е с 2,8 милиона тона по-малко от миналата оценка на FAO, само че и с 54,5 милиона тона над прогнозата за сезон 2019/20 година.

Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 година е била 890 милиона тона, което е с 5,9 милиона тона по-малко от предходната оценка, само че към момента съставлява рекордно високо равнище.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР