Глобалните цени на храните скочиха след пропадането на черноморската сделка за зърно

...
Цените на храните в световен мащаб се повишиха миналия месец,
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб се повишиха миналия месец, след като Русия се оттегли от сделката, позволяваща безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно от украинските пристанища.

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) съобщи в петък, че нейният глобален индекс на цените на храните се е повишил с 1,3% през юли в сравнение с предходния месец – отбелязвайки едва второто увеличение за една година на постоянен спад след сключването на сделката за зърно.

Месечният индекс, който проследява набор от хранителни стоки, все още е надолу с почти 12% спрямо юли 2022 г., но решението на Русия да се оттегли от подкрепеното от ООН споразумение тласна нагоре цените на зърнените храни и слънчогледовото масло.

Сделката беше подновявана три пъти, но Русия многократно заплашваше да се оттегли с аргумента, че е била възпрепятствана да изнася собствените си продукти. Миналия месец руският президент Владимир Путин изпълни тези заплахи и каза, че основната цел на пакта – да се доставя зърно на нуждаещите се страни – „не е била реализирана“.

Миналата седмица Путин каза, че Русия може да замени украинския износ на зърно за „най-нуждаещите се африкански страни“, добавяйки, че доставките на безплатно зърно до шест държави, включително Сомалия и Еритрея, ще се осъществят през следващите четири месеца.

Растителни масла на фокус

Възстановяването на индекса на цените на храните се дължи на ръст от 12% на месечна база в цените на растителните масла, каза агенцията, стимулиран отчасти от повишенията на световните цени на суровия петрол. Цената на растителното масло може да бъде повлияна от суровия петрол, тъй като се използва в производството на биогорива.

„Международните цени на слънчогледовото олио се възстановиха с повече от 15% на месечна база, основно подкрепени от подновената несигурност около доставките за износ от Черноморския регион“, се казва в изявление на FAO.

Украйна е най-големият износител на слънчогледово масло, което представлява 46% от световния износ, според ООН.

Притесненията относно спирането на производството на палмово масло в Югоизточна Азия и на соево и рапично масло в Северна Америка също повлияха на цените, каза агенцията.

Глобалният индекс на цените на пшеницата на ФАО - който се вписва в нейния по-широк индекс на цените на храните - скочи с 1,6% през юли спрямо предходния месец, първото му месечно увеличение от девет месеца.

Руските атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура след пропадането на сделката за зърно също вдигнаха цените през последните седмици. И двете страни имат значителен принос към световните доставки.

Но цените на пшеницата все още са надолу с 46%, откакто достигнаха исторически връх през февруари 2022 г., в дните след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Риск от глад

Черноморската инициатива беше важна за стабилизирането на глобалните пазари на храни от началото на войната през февруари миналата година, особено за по-бедните страни, разчитащи повече на доставките на зърно от региона.

Преди войната Украйна беше петият по големина износител на пшеница в световен мащаб, представлявайки 10% от износа, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Украйна също е сред трите най-големи износители в света на ечемик, царевица и рапично масло, казва Gro Intelligence, фирма за земеделски данни.

Сделката позволи износа на почти 33 милиона метрични тона храна през украинските пристанища, според данни на ООН.

„Тъй като приблизително 80% от зърното в Източна Африка се изнася от Русия и Украйна, над 50 милиона души в цяла Източна Африка са изправени пред глад“, каза Шашват Сараф, регионален директор за извънредни ситуации за Източна Африка в Международния спасителен комитет, каза в изявление в началото на юли .

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР