Цените на храните в Румъния и Полша са по-евтини в

...
Цените на храните в Румъния и Полша са по-евтини в
Коментари Харесай

Евростат: Храните в Румъния и Полша - по-евтини от тези в България


Цените на храните в Румъния и Полша са по-евтини в България, излиза наяве от относителен разбор на Евростат за равнищата на потребителските цени през 2022 година, публикуван от Национален статистически институт.

У нас през 2022 година цените на потребителските артикули от групата " Храни и безалкохолни питиета " са били 86.7 % от междинното равнище в Европейски Съюз. В Румъния обаче са регистрирани 71.8% от междинните цени на питателните артикули в Европейски Съюз, с което северната ни съседка е била с най-евтини храни в Европейски Съюз през предходната година. В Полша цените на храните са били 73.4% от междинното за Европейски Съюз.

В същото време България е най-евтината страна за алкохолни питиета и тютюн, облекло и обувки,  показват данните на Евростат.

През 2022 година нивата на цени за крайните потребителски разноски на семействата се разграничават доста в 27-те страни - членки на Европейски Съюз. Най-високи равнища на цените са регистрирани в Ирландия (146% от междинното за ЕС), Дания (145%) и Люксембург (137%). Най-ниско е нивото на цените в Румъния (58%), България (59%) и Полша (62%). 

 



Информацията за нивата на цени за потребителски артикули и услуги е оповестена на уеб страницата на Евростат. По-детайлната информация може да се откри в .

Най-голяма е разликата в нивата на цените при групата " Алкохолни питиета и тютюневи произведения "

През 2022 година нивата на цените в групата " Алкохолни питиета и тютюневи произведения " са повече от три пъти по-високи в " най-скъпата " страна, в сравнение с в " най-евтината ". Най-ниски равнища на цените на алкохола и тютюна са регистрирани в България (66% от междинното за Европейски Съюз равнище), Полша (73%) и Унгария (78%). Най-високи равнища са регистрирани в Ирландия (216% от междинното за Европейски Съюз равнище), Финландия (174%) и Дания (138%). Трябва да се означи, че огромните ценови разлики се дължат главно на особеното данъчно отнасяне на тези артикули в страните от Европейски Съюз.

На второ място по разлика в ценовите нива е групата " Ресторанти и хотели ". Най-ниски равнища на цените са регистрирани в България (51% от междинното за ЕС), следвана от Румъния (61%) и Унгария (62%). Най-високи равнища на цените са следени в Дания (156% от междинното за ЕС), следвана от Финландия (132%) и Люксембург (131%).

В групата  " Облекла " най-ниски равнища на цените са регистрирани в България (80% от междинното за ЕС), Унгария (83%) и Румъния (84%). Най-високи равнища на цените са регистрирани в Дания (134%), Швеция (117%) и Чехия (115%).

България е най-евтината страна-членка на Европейски Съюз по повод и на транспортните услуги. Телекомуникационните услуги у нас обаче са по-скъпи от тези в Румъния.

При  " Транспортни транспортни средства за персонално прилагане " цените варират от 87% в Полша до 132% в Дания) и " Потребителската електроника " (варираща от 92% от междинното ниво за Европейски Съюз в Италия до 115% във Франция).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР