Цените на храните на едро забавиха темпа на повишение в

...
Цените на храните на едро забавиха темпа на повишение в
Коментари Харесай

Ръстът на цените на храните се забавя в края на януари

Цените на храните на едро забавиха темпа на покачване в последната седмица на януари, откакто от началото на годината непрекъснато поскъпваха с повече от 2 % на седмица, през интервала 20-24 януари скочиха с 4.7 на 100. Това демонстрират оповестените в петък данни за динамичността на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и борсите (ДКСБТ).

През интервала 27-31 януари 2020 година цените на едро на питателните артикули по борсите в страната се покачиха с 0.5% по отношение на миналата седмица (20-24 януари).

Да напомним, че от октомври до края на 2019 година храните на едро също непрекъснато поскъпваха, откакто преди този момент - от средата на септември до края на октомври непрекъснато поевтиняваха.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамичността на цените на питателните артикули на едро, е на равнище от 1.605 пункта през петата седмица на 2020 година и нараства по отношение на миналата седмица, когато е ИТЦ е бил 1.597 пункта.

Прави усещане, че през последната седмица на януари от зеленчуците най-вече са поскъпнали оранжерийните краставици, при плодовете единствено цените на лимоните са нарастнали, а при млечните, месните и другите храни най-вече са поскъпнали яйцата и пакетмето краве малсо 125 грама.

Както обичайно означаваме, в интервала 27-31 януари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали общо с 4.74%, най-много поради скока на цените на краставиците с 24.1%.

От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил нищожно с 0.06%, а на годишна база, по отношение на 31 януари 2019 година, е повишен с 6.4%.

Базовото равнище на показателя от 1.000 пункта е от 2005 година.

При зеленчуците
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР