Цените на храни, основни стоки и горива у нас ще

...
Цените на храни, основни стоки и горива у нас ще
Коментари Харесай

Кои стоки стоки ще поскъпнат у нас заради войната в Украйна

Цените на храни, съществени артикули и горива у нас ще вървят нагоре поради войната в Украйна, предвижда бизнесът. Борсите към този момент реагираха на спора и цените на съществени първични материали доближиха рекордни нива. На този декор клюки за шоково повишаване на горивата доведоха до големи опашки по бензиностанциите, оповестява NOVA.
 
Броени часове след началото на съветската инвазия в Украйна, екотът на войната отекна и на интернационалните пазари. „ При пшеницата, царевицата, соята, при слънчогледовото олио, при слънчогледа - реакциите бяха мигновени ”, уточни Владимир Иванов от Комисията по стокови тържища и борси.
 
„ Пазарите са доста чувствителни към всевъзможни, изключително непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са доста сериозен фактор на международния пазар. Така че неизбежно пазарите „ полудяха ” и  цените се изстреляха стремглаво нагоре ”, изясни Таня Панайотова от Софийската стокова борса.
 
Най-сериозно на стоковите тържища нагоре потеглиха цените на пшеницата и слънчогледа. Тъй като двете страни в спора са измежду най-големите експортьори на зърно. Войната съвсем блокира износа от Украйна, а глобите против Русия в допълнение засегнаха търговията със зърно.
 
Зърнопроизводителите чакат цените на пшеницата и слънчогледа у нас също да тръгнат нагоре, макар че България не внася пшеница от Украйна.
 
„ България, без значение от производството, което има, няма по какъв начин да контролира цената на пшеницата. Цената е борсова и това се дефинира неизбежно от външните пазари ”, уточни Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 
С цените на зърнените и маслодайните култури нагоре по веригата ще тръгнат и тези на хляба и олиото, предвиждат от сектора. „ Кога тази цена на пшеницата ще стигне до крайния консуматор ми е мъчно да отговоря поради това, че огромна част от мелниците и хлебопроизводителите имат насъбрани количества. Най-вероятно това, което ще усетим като разтърсване в цената на хляба незабавно, ще бъде цената на горивото и цената на газа ”, акцентира Жекова. 

Очаква ни леко повишаване на горивата

Все още растежът в цените на стоковите тържища не е достигнал до щандовете у нас, успокояват от комисията, която следи пазара на едро. „ Обикновено, резултатът се придвижва в границите на седмица-две - зависи от процеса. В момента по-скоро процесът е умозрителен, насложен с доста отрицателни упования - това, което следим по международните борсови пазари. По отношение на вътрешния пазар - към момента няма никаква реакция ”, посочи Иванов.
 
 istock istock
Страната ни разполага със ресурс от зърно за идващите две години, успокояват производителите. И не чакат дефицит на пшеница и слънчоглед. Складовете на комерсиалните вериги също са цялостни, твърдят от сектора. Потребителите би трябвало да са спокойни за доставките на съществени храни и артикули.
 
Въпреки това едно е несъмнено - войната ще даде нов подтик нагоре на цените на щанда. Не единствено поради рекордните стойности на суровините по тържищата и възможни проблеми с доставките, предвиждат от сектора, само че и поради повишаване на съществени запаси.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР