Цените на хотелските услуги нарастват с 16% спрямо юни 2017

...
Цените на хотелските услуги нарастват с 16% спрямо юни 2017
Коментари Харесай

Храните, горивата и хотелските услуги ускоряват инфлацията до 3.2% през юни

Цените на хотелските услуги нарастват с 16% по отношение на юни 2017 година, което е най-високият годишен ритъм на нарастване от 2006 година насам.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Икономическият напредък към момента не е достигнал пика си за годината

В тримесечния макроанализ на Уникредит Булбанк прогнозата за 2018 година е ревизирана на 4% при 2.7% инфлация
4 юли 2018
Разходите за труд на бизнеса се усилват с 6.8% през първото тримесечие

Ръстът в България е девети в Европейски Съюз. Най-бърз още веднъж е в Румъния - 12.7%, следвана от Латвия и Унгария
24 юни 2018
Хотелите и заведенията за хранене в България са най-евтините в Европейски Съюз

Цените на потребителската електроника са на 93% от междинното равнище за съюза
20 юни 2018
Инфлацията се покачва до 2.6% през май

Поскъпват горивата и някои типове услуги като куриерските, хотелските и ВиК
13 юни 2018 Годишната инфлация в страната се покачва до 3.2% през юни, демонстрират данните на националната статистика. За съпоставяне, месец по-рано тя беше 2.6%. Поскъпването идва най-вече от цените на горивата, храните и някои типове услуги, като куриерските, хотелските и ВиК. От числата се вижда, че резултатът на природния газ и топлоенергията върху общото ценово ниво отслабна, само че от 1 юли всички цени в енергетиката се покачиха, което ще бъде очевидно и в статистиката за месеца. Инфлацията през юни по отношение на май е скромна - 0.1%, като тук мотори са хотелите и горивата.

Европейският съгласуван показател на потребителските цени също демонстрира повишаване - от 3% на годишна база. Според лятната прогноза на Европейска комисия инфлацията в България ще доближи 2% по ХИПЦ към края на годината, главно поради повишаването в енергетиката. Увеличението на приходите на популацията също се чака да поддържа растежа на цените.

Всичко потегля нагоре

Според данните на Национален статистически институт нарастването на цените в България идва от няколко източника. От една страна питателните артикули нарастват (2.5%), а те съставляват една трета от потребителската кошница в страната и приносът им е забележителен.

Ръст на цените е забележим и в някои избрани типове услуги. От началото на годината услуги във ВиК бранша да вземем за пример нарастват доста на годишна база, като през юни инфлацията при събиране и отнасяне на отпадъчни води се резервира на 13.6%, а при водоснабдяването - на 6.9%. Цените се подвигат и за пощенските услуги (със 7.9%), като тук нарастването идва главно от куриерите.

При хотелските услуги инфлацията през април и май беше 11%, само че през юни индикаторът скача до 16% на годишна база. Подобни двуцифрени темпове на нарастване на цените на услугите по краткосрочно настаняване последно са регистрирани през 2006 година

Голям мотор на инфлацията в страната през юни остават и горивата. Течните нарастват с 16.7%, а твърдите - с съвсем 10%. Горивата и смазочните материали за персонални транспортни средства пък подвигат цените в превоза с 8.2% по отношение на същия интервал на 2017 година Причината за растящите цени са по-високите котировки на петрола на интернационалните пазари през последните месеци.

Още един мотор ще се включи

Природният газ и зависещата от него топлоенергия не оказват доста въздействие на инфлацията през юни. В числата за юли обаче това може да се промени. От началото на седмия месец на 2018 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) увеличи цените на природния газ (с 10.8%), парното (7.3%) и електричеството (с 2%). Причината - повишаването на петрола на международните пазари, който е фактор в ценообразуването в енергетиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР