Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена

...
Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена
Коментари Харесай

Казанджиев: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и натиска върху търговците

Цените на горивата в България понижават, както поради по-ниската цена на суровината, по този начин и поради митингите и натиска върху производителите и търговците. Така разяснява в студиото на "Събуди се " по bTV инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес спадът на цените на дребно от последните дни. На места в страната това понижение доближи до 15 стотинки на литър.

"Първо, цената на петрола падна доста през последните седмици и дни – до минус 10 %. В комбиниране с публичното неодобрение и напрежението, което се сътвори, повлия върху взимането на бързи решения, което, несъмнено, не устройва производителите и търговците на горива, само че устройва политиците. Така че явно е имало някакво влияние върху доставчиците на пазара, с цел да реагират толкоз бързо ", сподели Христо Казанджиев.

Той изясни, че покачването на цените, което провокира публичното неодобрение, не е изненада за специалистите, тъй като дълго време растеше цената на суровия нефт.

"В съпоставяне с другите страни в Европейския съюз българинът купува от бензиностанциите дизела на най-високата цена. Може би единствената по-висока цена на това гориво е в Малта. Същевременно акцизът върху горивата у нас е най-нисък, което поддържа цената на бензина и дизела на относително задоволително равнище в границите на Европейски Съюз. Но дефакто тази особеност води до генериране на по-високи доходи в производителите, търговците, на всички тези участници по веригата до крайния консуматор. Така че хората имаха съображение да реагират и да изискат една по-справедлива цена на горивата ", разяснява енергийният специалист.

Той сподели, че в интерес на потребителите биха проработили всички ограничения, които водят до усъвършенстване на разноските, в това число и активността на страната във връзка с данъчните хранилища и контрола от страна комисията за защита на конкуренцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР