Цените на горивата у нас са спаднали с около 20%

...
Цените на горивата у нас са спаднали с около 20%
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Цените на горивата у нас са спаднали с около 20% за последните 5 месеца

Цените на горивата у нас са спаднали с към 20% за последните 5 месеца. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в студиото на утринния блок на Нова телевизия. Той показа данни, които вършат параленост на цените на горивата в няколко европейски страни за интервала от август 2022 година досега. От тях е видно, че сега, в който служебният кабинет поема ръководството на страната (2 август), цените на дизеловото гориво и бензин А95 в България са били сходни с тези в Германия и по-високи от тези в Унгария. Днес горивата в страната са измежду най-ниските в Европа.

Данните изрично демонстрират, че резултатите се дължат на националните ограничения, а не на интернационалните фактори. „ Спадът в цените на горивата у нас е доста по-голям от другите страни в Европа, като в някои страни даже се вижда задържане на цените “, разяснява икономическият министър и сподели графика, която съпоставя темпа на понижение в 7 страни в Европа. „ При съпоставката сме присъединили както страни-членки на Европейски Съюз, по този начин и страни отвън Съюза, с цел да избегнем политически мнения. Данните са безапелационни и са плод на всичко, което бе направено в областта на енергетиката и стопанската система през последните месеци “, акцентира Никола Стоянов.

На 2 август 2022 година междинната цена на литър дизел е била 3,50 лева, а през днешния ден тя е 2,93 лева При бензина понижението е още по-сериозно – от 3,34 лева в деня, в който служебният кабинет поема ръководството на 2,59 лева към днешна дата. „ Тези цифри демонстрират спад от 15% в цената на дизела и над 20% за бензина “, изясни Никола Стоянов.

Икономическият министър напомни, че на този декор са подхванати ограничения тъй че „ Лукойл “ да стартира да заплаща налози в страната, а от получените спомагателни средства в бюджета следва да започват ограничения в поддръжка на хората. „ Нашата цел бе да запазим отстъпката от 25 стотинки на литър гориво до момента в който сме подготвени с новите ограничения и финансово бяхме обезпечили това, тъй като разбираме, че всяка помощ е скъпа за хората в толкоз комплицирана икономическа обстановка “, изясни още министър Стоянов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР